Aktualności - Rok szkolny 2017/2018

aktualności z roku szkolnego 2016/2017
aktualności z roku szkolnego 2015/2016
aktualności z roku szkolnego 2014/2015
aktualności z roku szkolnego 2013/2014

3. miejsce Adriana Zduńczyka
w konkursie Calvados Nouvelle International Trophies 2018

12 lutego 2018 r. odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku, „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski.

Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków na bazie wylosowanej marki Calvadosu oraz składnika warzywnego w dowolnej postaci. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentował Adrian Zduńczyk z klasy III td, który przygotował drink o nazwie „Przedwiośnie” złożony z calvadosu, soku z buraka, syropu poziomkowego, soku z cytryny, białka jaja i świeżo mielonego pieprzu. Kompozycję Adriana doceniło jury degustacyjne, otrzymał bowiem najwyższe noty za wygląd, aromat i smak spośród wszystkich uczestników konkursu. Ostatecznie Adrian uplasował się na 3 miejscu, tracąc tylko 2 punkty do zwycięzcy.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła

Wizyta w schronisku

W dniu 17 stycznia 2018 r. uczniowie z naszej szkoły wybrali się na wycieczkę do schroniska dla zwierząt przy ulicy Marmurowej w Łodzi i przekazali dary zgromadzone przez uczniów, rodziców i nauczycieli. Wspólnymi siłami zgromadziliśmy ponad 60 kg karmy suchej i mokrej dla zwierząt oraz wiele innych potrzebnych akcesoriów. Otrzymaliśmy w zamian piękne podziękowania od Dyrektora schroniska. Jeśli ktoś chciałby mieć psiaka i ma w domu odpowiednie warunki to wszyscy przedstawiciele braci mniejszej, przedstawieni na załączonych zdjęciach są do adopcji :-).

Monika Pacek

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Culinary Cup Junior 2018

Dnia 1 lutego 2018, kiedy jeszcze dla wszystkich uczniów trwały ferie, Łukasz Woźniak z klasy III A TG reprezentował naszą szkołę w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Culinary Cup w Kielcach. Tematem przewodnim konkursu był filet z kurczaka z kostką, dowolna kasza i wybrana primerba Knorr.

Łukasz w ciągu 90 minut musiał wykonać 6 porcji dania głównego z wykorzystaniem podstawowych surowców. Świetnie poradził sobie z zadaniem. Udało mu się wywalczyć 4 miejsce.

Gratuluję sukcesu i życzę udanych rywalizacji w następnych zmaganiach kulinarnych.

Elżbieta Kurowska

Futsalowa Liga Gastronomika 2017/2018

Podsumowanie I rundy rozgrywek:

Organizator rozgrywek – Tomasz Gapiński

Mam Talent 2018

13 lutego, w ostatki, odbył się w naszej szkole konkurs Mam Talent. Była to już 8 edycja. Podobnie, jak w roku ubiegłym, organizacją imprezy zajęła się klasa III F z wychowawcą p. Moniką Markowską.

Niestety część uczestników wycofała się w ostatniej chwili. Ostatecznie, jury pod przewodnictwem p. wicedyrektor Beaty Dębińskiej, oceniało występy magika, mistrza origami, tancerza, rapera i keyboardzisty.

I miejsce: Jakub Czarnecki, IV D

II miejsce: Jacek Darnowski, II D i Paweł Sas, I A BS

III miejsce: Piotr Pawlak, III C i Wiktor Marczakowski, III F

Imprezę wzbogacił także występ Bartka Wrońskiego z kl. IV C, który wcielił się w rolę Zenka Martyniuka i przebierańcy z klasy IV A z Królewną Śnieżką – p. Danutą Kolad.

Zofia Wrześniewska

Sejmik uczniowski 2018

W czwartek 25 stycznia, odbył się coroczny Sejmik Uczniowski, czyli spotkanie przedstawicieli wszystkich klas z dyrekcją i kierownictwem szkoły.

Na pytania uczniów odpowiadały m.in. pani dyrektor Małgorzata Czyżyk i pani kierownik warsztatu Dorota Andrzejewska.

Uczniowie pytali o możliwość słuchania muzyki na przerwach, o wymianę części sprzętu w pracowniach technologicznych i o drobne naprawy/usprawnienia, które poprawiłyby komfort funkcjonowania w szkole.

Sejmik przygotowany został przez SU.

Zofia Wrześniewska

XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych

W dniach 5-6 grudnia 2017 roku odbyła się XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych, w której wzięli udział wszyscy uczniowie z klas II i III oraz dodatkowo z klasy IV A i IV B. Skomponowanych było 74 stołów, w tym 37 stołów niekonwencjonalnych oraz 37 okolicznościowych.

Młodzież przedstawiła różnorodne aranżacje stołów świątecznych zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne (np. stoły w tonacjach biało-czarnej i biało-srebrnej. Na wystawie pojawiły się nowe propozycje stołów niekonwencjonalnych, w tym m.in. Warsztat smaków, 3 Baza na Mount Everest, Kolacja Eskimosów i Kolacja D’Artagnan i trzej muszkieterowie. Nowym pomysłem była aranżacja stołu UFO na talerzu.

Aranżacje stołów były ocenianie przez komisję zgodnie z zamieszczonym wcześniej regulaminem wystawy.

Wyniki zostały ogłoszone wszystkim uczniom w dniu wystawy 6 grudnia, dodatkowo zostały zamieszczone na stronie internetowej szkoły i na tablicy informacyjnej w szkole.

Samorząd Uczniowski, jak co roku, był obecny w czasie Wystawy Stołów Okolicznościowych. Przez 2 dni trwania wystawy, przedstawiciele SU pełnili dyżury, witali i oprowadzali gości oraz czuwali nad przebiegiem głosowania publiczności na najładniejszy stół.

Wyniki konkursu:

Kategoria I

Najładniejszy stół świąteczny i okolicznościowy

I miejsce

II miejsce

III miejsce

IV miejsce

Wyróżnienie

Kategoria II

Najładniejszy stół niekonwencjonalny

I miejsce

II miejsce

III miejsce

IV miejsce

Wyróżnienie

Nagroda publiczności

Tekst: Bożena Bocheńska, Zofia Wrześniewska
Zdjęcia: Zofia Wrześniewska, Michał Dzielski, Bożena Bocheńska

Akcja-INSPIRACJA

Akcja-INSPIRACJA to wydarzenie, które jest – jak co roku – próbą poszukiwania znaczeń, odniesień i inspiracji płynących z obcowania w świecie sztuki i przenoszenia ich do szkolnej rzeczywistości. Od kilku lat towarzyszy Wystawie Stołów Okolicznościowych.

W tym roku tematem zadania, które otrzymali uczniowie klas pierwszych od Krystyny Barczak, nauczycielki WOK – była AWANGARDA. Awangarda – nie tylko dlatego, że rok 2017 jest ogłoszony Rokiem Awangardy, a nasze Miasto – Łódź jest jej prekursorem, ale też z powodu należnego hołdu, który winniśmy jej twórcom, zwłaszcza Władysławowi Strzemińskiemu i Katarzynie Kobro. Dzięki nim nasze Miasto zaistniało w świecie sztuki, to Oni zainicjowali znane dziś na całym świecie łódzkie Muzeum Sztuki. Zaś Władysław Strzemiński był nawet przez chwilę nauczycielem plastyki w szkole gastronomicznej.

W tym roku uczniowie klas pierwszych poszukiwali inspiracji u twórców awangardy tworząc własne awangardowe prace: portrety i plakaty.

Po raz pierwszy w tym roku – z inicjatywy p. Anety Jamiałkowskiej-Pabian – inspiracją były też awangardowe dzieła literackie.

Piąta edycja Akcji była okazją do zapoznania się z historią, źródłem i twórcami awangardy oraz próbą jej zrozumienia.

Krystyna Barczak

Przedświąteczna pomoc najuboższym

„Czerwonokrzyska Gwiazdka” to akcja cykliczna organizowana od wielu lat przez Polski Czerwony Krzyż. Każdego roku w okresie świąt wolontariusze i pracownicy PCK prowadzą kwestę, której celem jest pozyskanie pieniędzy i darów rzeczowych dla osób szczególnie potrzebujących wsparcia. Wzorem lat poprzednich, wśród wolontariuszy nie brakowało również uczniów łódzkiego „Gastronomika”, którzy w zeszły weekend zachęcali mieszkańców Łodzi do udziału w akcji na terenie łódzkich hipermarketów.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Sprawozdanie z konkursu na najładniejszą kartkę świąteczną i bombkę

Podczas wystawy stołów (5 – 6.12.2017) odbył się konkurs, który polegał na wykonaniu kartki świątecznej i bombki w j. francuskim lub polskim. W konkursie udział wzięło 70 uczniów z przekroju wszystkich klas technikum i zasadniczej szkoły branżowej. Jury, w skład którego weszła Dyrekcja Szkoły, dwoje nauczycieli oraz organizatorzy (p. H. Grzela i p. A. Lipska) oceniało wrażenie estetyczne, wkład i oryginalność pracy. Prace oceniane były również przez uczniów szkoły (anonimowe głosowanie). Prace uczniów stanowiły piękną wystawę na dużej sali gimnastycznej w trakcie trwania wystawy stołów a do końca roku kalendarzowego kartki i bombki ozdabiają wejście szkoły.

Zwycięzcy konkursu w kategorii kartka świąteczna:

Zwycięzcy konkursu w kategorii bombka świąteczna:

Wszyscy laureaci otrzymali oceny bardzo dobre z j. francuskiego lub przedsiębiorczości oraz +40 punktów z zachowania, a wszyscy uczestnicy konkursu oprócz ocen bardzo dobrych otrzymali +20 punktów. Dziękujemy wszystkim uczniom za piękne prace plastyczne i zapraszamy do udziału w konkursie w przyszłym roku.

Organizatorzy: Hanna Grzela i Agnieszka Lipska

Zdjęcia: Michał Dzielski

XXVI edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia

15 grudnia 2017 r. odbył się etap rejonowy XXVI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą jak zdrowo i aktywnie żyć.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Ogólnopolski konkurs barmański „Monin Cup Junior”

7 grudnia 2017 r. w Warszawie odbył się konkurs barmański Monin Cup Junior 2017. Naszą szkołę w konkursie reprezentował Adrian Zduńczyk z klasy III td. Zadaniem konkursowym było skomponowanie receptury i wykonanie 4 porcji mocktailu na bazie produktów Monin oraz blind test 10 spośród 30 rodzajów syropów Monin. Nasz reprezentant przygotował napój Shooting Star na bazie 2 syropów: Lemon Grass i Apple Pie oraz soku z cytryny, nektaru bananowego i tartego chrzanu. Adrian zajął 10 miejsce.

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła

20 XII 2017 nauczyciele języków obcych zorganizowali
kolędowanie w języku angielskim i francuskim

Zgodnie z tradycją uczniowie spotkali się na sali gimnastycznej i śpiewali najbardziej znane kolędy w języku francuskim: Dulce Nuit, Vive le Vent oraz najbardziej popularne piosenki świąteczne w języku angielskim: Merry Christmas, Jingle Bells, Snow is Falling, Jingle Bell Rock.

Wspólne kolędowanie w językach obcych jest okazją do poznania nowego słownictwa o tematyce świątecznej , utrwalenia słówek znanych z lat poprzednich, poznania kultury i zwyczajów obcych krajów. Jest to również okazja do integracji społeczności szkolnej, spędzenia beztroskich, radosnych chwil we wspólnym gronie, oderwania się od codziennej, szkolnej rzeczywistości. Uroczystość ta jednoczy uczniów i nauczycieli całej szkoły.

Aleksandra Horodecka

Wycieczka

Klasa 2kb uczestniczyła w wycieczce do zakładów produkujących wyposażenie gastronomiczne „Lozamet”.

Michał Dzielski



XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych

Samorząd Uczniowski, jak co roku, był obecny w czasie Wystawy Stołów Okolicznościowych. Przez 2 dni trwania wystawy, przedstawiciele SU pełnili dyżury, witali i oprowadzali gości oraz czuwali nad przebiegiem głosowania publiczności na najładniejszy stół.

Zofia Wrześniewska

Szlachetna Paczka 2017

Po raz trzeci nasza szkoła wzięła udział w akcji charytatywnej Szlachetna Paczka. W tym roku pomogliśmy rodzinie p. Anny i Witolda i ich dwóm synom. W akcję zaangażowało się wiele klas:

I A, I B, I D, I E, I F, II A, II B, II C, II F, III A, III B, III D, III F, IV A i IV C.

Także szkolny warsztat przygotował duże pudło pełne artykułów spożywczych a nauczyciele ZSG złożyli się dodatkowo na grzejnik, którego potrzebowała rodzina.

9 grudnia 27 pięknie zapakowanych pudeł trafiło do magazynu sztabu Szlachetnej Paczki.

Akcję koordynowała p. Zofia Wrześniewska, a transport zorganizował p. Marcin Idczak i Adam Antkowiak z IV C.

Zofia Wrześniewska

Konkurs „Bake & Play”

6 grudnia 2017 r. zakończyła się IV edycja ogólnopolskiego konkursu „Bake & Play” organizowanego przez Akademię Mistrza przy ZT KRUSZWICA. W tym roku, jak i poprzednich dwóch edycjach, udział brała nasza uczennica z kl. IV D TG Edyta Szusterowska pod opieką p. Anny Derach.

Tematem przewodnim konkursu był: WODNY ŚWIAT. Zadaniem uczestników polegało na wykonaniu: tortu, ciasta lub deseru z obowiązkowymi składnikami tj.: Margaryna Maestra Kremowa White MB, cynamon, czekolada, mango, gruszka a następnie nadesłanie zdjęcia gotowej pracy razem z przepisem do jury konkursu.

Do konkursu zgłoszono 79 prac z całego kraju, o bardzo wysokim poziomie, sprawiając wiele trudności jury przy wyborze zwycięzcy. Nasza uczennica wykonała pracę pt. „Fala podwodnych skarbów” i ostatecznie zajęła III miejsce.

To wielki sukces Edyty i jej opiekuna, ponieważ dotychczas nasza szkoła z trudnością konkurowała ze szkołami cukierniczymi.

Serdecznie gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych!!!

Anna Derach

Konkurs na Najlepszego Barmana Szkoły 2017/2018

5 grudnia 2017 r., podczas XLIV Wystawy Stołów Okolicznościowych, odbył się finał konkursu „Najlepszy Barman Szkoły 2017/18”, zorganizowany przez nauczycielki Edytę Cieślak i Klaudię Balcerowską.

Celem konkursu było zainteresowanie uczniów naszej szkoły tematyką związaną z barmaństwem, szczególnie w zakresie:

Do konkursu zgłosiło się 7 uczniów. Zadaniem konkursowym było skomponowanie i wykonanie 3 porcji mocktailu wykonywanego techniką shakerowania.

Podczas sporządzania napojów uczestnicy byli oceniani przez jurora technicznego Kamila Strzeszewskiego, barmana hotelu „Borowiecki”. Drinki podlegały również ocenie degustacyjnej dokonywanej przez jury, którym w tym roku zasiadły panie prof. Iwona Wolska i Ilona Pietrowska.

Wyniki konkursu:

Klaudia Balcerowska

Konkurs „Prezentacja jednego talerza”

Dnia 05.12.2017 podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się finał konkursu „Prezentacja jednego talerza”. Prace uczniów oceniali absolwenci szkoły, finaliści młodzieżowych konkursów ogólnopolskich a obecnie kucharze renomowanych restauracji Mateusz Borkowski i Paweł Marciniak. Kryteria oceny obejmowały: innowacyjność, wrażenie estetyczne, pracochłonność potraw.

Finalistami konkursu zostali:

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekunowie konkursu: E. Kurowska, T. Rzeźnik, A. Błyskal, M. Węglewska.

Zdjęcia: Małgorzata Węglewska, Michał Dzielski

Konferencja „Mobilni na rynku europejskim”

Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Dnia 06.12.2017 r. odbyła się konferencja skierowana do uczniów, nauczycieli i zaproszonych gości w celu podsumowania i upowszechniania rezultatów projektu.

Uczestnicy programu przedstawili swoje doświadczenia zdobyte w ramach dwutygodniowych staży w przedsiębiorstwach gastronomicznych w Portugalii i w szkole zawodowej Bar-le-duc w ośrodku Centre de Formation d’Apprentis Luis Proix we Francji.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych podzielili się doświadczeniami z job shadowingu w Portugalii.

Podczas konferencji uczniowie wypowiadali się na temat wpływu projektu na ich dalsze plany zawodowe.

Celem głównym projektu było podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi ukierunkowane na potrzeby europejskiego rynku pracy, poprzez organizację praktyk dla 74 uczniów oraz szkoleń dla 24 nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Projekt realizowano w terminie od 8.11.2016 r. - 31.10.2017 r.

Partnerzy projektu:

Iwona Kowalczyk

Wizyta w sądzie

1 grudnia uczniowie klas II B i III B technikum gościli w Sądzie Okręgowym w Łodzi. Wzięli udział, jako publiczność, w rozprawie sądowej w sprawie pobicia na tle rasistowskim obywatela Chin.

Była to ostatnia rozprawa, mieliśmy więc okazję wysłuchać mów końcowych i byliśmy obecni na ogłoszeniu wyroku. W czasie naszej wizyty, p. Agnieszka Cesarz-Cerska – pracownik Biura Rzecznika Prasowego Sądu Okręgowego, pokazała nam też największą salę rozpraw, opowiadała uczniom o pracy sądu, pokazała sędziowskie togi. Mieliśmy też okazję zobaczyć areszt, w którym oskarżeni oczekują na rozprawę. Była to dla wszystkich niezwykle cenna lekcja, nie tylko wiedzy o społeczeństwie.

Opiekunami uczniów były: p. Zofia Wrześniewska i p. Beata Kicińska-Kokotek.

Warsztaty w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle”

22 listopada br. dwunastoosobowa grupa uczniów wraz z opiekunem p. Iloną Pietrowską odwiedziła studio kulinarne Baccaro.

Warsztaty prowadzone były przez dietetyka Ulę Samonow. W ciągu 3 godzin spotkania uczniowie wraz z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Gałkówka przygotowali niecodzienne potrawy z ziemniaków, m.in.:

Wizyta była wynikiem szybkiej reakcji wszystkich na zaproszenie opublikowane w mediach społecznościowych.

Ilona Pietrowska

Warsztaty kulinarne dla uczniów z Robertem Sową i firmą Prymat

W dniu 21.11.2017 40 uczniów miało okazję gotować z Szefem Robertem Sową. Warsztaty odbyły się dzięki udziałowi naszej szkoły w programie, którego głównym sponsorem jest firma Prymat. Przyjazd Szefa i jego ekipy poprzedzony był miłą i aromatyczną przesyłką od firmy Prymat. Taki ogrom przypraw marki Prymat podzielono na pracownie technologiczne, pracowanie warsztatowe i paczki dla uczestników.

Same warsztaty, ze względu na duże zainteresowanie uczniów, podzielono na dwie tury.

Uczestnicy wykonali i zaserwowali kilka antipasti, piersi z kaczki z aromatycznymi śliwkami i bezy z kremem kardamonowym.

Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat, książkę od Szefa i aromatyczną paczuszkę przypraw.

Dodatkowo szefowie wybrali ucznia III A Norberta Szefera (a drugiego ucznia, Daniela Bauera, zapisano na liście rezerwowej) do udziału w autorskim konkursie Roberta Sowy - Kulinarny Talent, który odbędzie się podczas 22 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018.

Kilka słów na stronie organizatora.

Ilona Pietrowska

Kuchnia Polska na Mazowszu 2017

17 listopada w Warszawie odbył się dla uczniów szkół gastronomicznych 9 Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2017.

Tegoroczny konkurs tradycyjnie składał się z dwóch części:

  1. Konkursu kulinarnego - nasi reprezentanci Daniel Bauer i Norbert Szefer z kl. III A, opiekun - p. Ilona Pietrowska,
  2. Konkursu kelnerskiego - nasz reprezentant Michał Wróblewski z kl. III F, opiekun - p. Iwona Wolska we współpracy z p. Agnieszką Niewiadomską.

W obydwu częściach uczniowie mogli zaprezentować swoją wiedzę i umiejętności oraz wykazać się kreatywnością.

Łączny wynik obydwu konkursów wyłonił zwycięską ekipę w Konkursie Grand Prix.

Nasz kelner był bezkonkurencyjny, choć tegoroczne szablowanie wina musującego mogło się wydawać trudne.

Michał rozwiązał test wiedzy, przygotował wyjątkowe nakrycie stołu w stylu improstyl, nakrył stół wg. wylosowanych kryteriów i fantastycznie zaprezentował ww. szablowanie wina musującego.

Efekty jego ciężkiej pracy zostały docenione i otrzymał I miejsce.

Na uwagę zasługuje fakt, że p. Iwona Wolska od dwóch lat zdobywa ze swoimi uczniami I miejsce w tym prestiżowym konkursie.

Kucharze w ciągu 120 minut przygotowali 4 przystawki, których głównym elementem był pstrąg i natka pietruszki i 4 dania zasadnicze, których składnikami obowiązkowymi były karkówka, rydze i natka pietruszki.

Jury doceniło smak dań i nasz zespół zdobył Puchar Smakosza.

Więcej informacji na stronach:

Ilona Pietrowska

Grupa zaawansowana rozwija swoje umiejętności. Zaczynamy mierzyć się z trudniejszymi zadaniami :-)

Aby zobaczyć zdjęcia, kliknij w miniaturkę.


Jolanta Krzesiak

Szkolne Koło Carvingu ruszyło pełną parą :-)

W październiku odbyły się zajęcia dla wszystkich, którzy chcieli spróbować swoich sił w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie wykonywali pierwsze ciecia w papryce rzodkiewce, kapuście pekińskiej. Oto efekty naszej pracy.

Opiekunowie koła zapraszają na kolejne zajęcia grupy początkującej 6 listopada.

Jolanta Krzesiak

Konkurs na najlepszego baristę szkoły

9 listopada odbyła się część praktyczna konkursu. 3 finalistów mierzyło się z zadaniami:

Zwycięzcą okazał się Adam Antkowiak z klasy IV c.

II miejsce zajął Iwo Szewczyk z klasy III a.

III miejsce zajął Mariusz Skłodowski z klasy III a.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom :)

W etapie pisemnym, który odbył się 2 dni wczesniej, wzięło udział 8 uczniów.

Organizatorzy konkursu:

Emilia Kaźmierczak, Jolanta Krześlak

11 listopada - Święto Niepodległości

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z akademii szkolnej z okazji dnia 11 listopada.





Wystawa „Beaujolais nouveau”

Trzeci czwartek listopada to w tradycji francuskiego winiarstwa święto Młodego Wina „Beaujolais nouveau”. Z tej to okazji w naszej szkole została zaaranżowana wystawa prac uczniów zawiązana z szeroko pojętą tematyką wina. Wystawie towarzyszył konkurs na najlepszą pracę, na którym kolejne miejsca uzyskali następujący uczniowie:

Wyróżnienia uzyskali:

Gratulujemy!

W pracach jury złożonego z dyrekcji szkoły oraz nauczycieli uczestniczył również przedstawiciel uczniów Jakub Modrzejewski z klasy II A.

Katarzyna Zommer

II edycja konkursu Szkolny Lider Krwiodawstwa

W Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi został rozstrzygnięty konkurs na „Szkolnego lidera krwiodawstwa” w roku szkolnym 2016/2017. W konkursie udział wzięło 13 szkół ponadgimnazjalnych z Łodzi. Każdy z uczestników mógł wykazać się w propagowaniu krwiodawstwa w swojej szkole, m.in. zachęcając uczniów do wzięcia udziału w zbiórkach krwi, rozwieszając plakaty promujące akcje, przygotowując gabloty z informacjami dotyczącymi oddawania krwi oraz uczestnicząc w przygotowaniu i przeprowadzeniu akcji honorowego krwiodawstwa na terenie szkoły.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Warsztaty z Mistrzem

08.11.2017 w Cukierni Warsztatu Szkolnego odbyły się warsztaty cukiernicze z Mistrzem Świata w Cukiernictwie Mieczysławem Chojnowskim. Tematem warsztatów była niekwestionowana królowa słodyczy, czyli czekolada. Surowiec trudny ale wdzięczny, szczególnie w rękach zaangażowanych i pojętnych uczniów naszej szkoły.

5 godzin pracy pod okiem mistrza zaowocowało przepięknymi i rozpływającymi się w ustach pralinami.

Warsztaty zorganizowano u nas dzięki naszemu wkładowi w tworzenie bazy szkół cukierniczych na stronie Akademii Mistrza i coroczny udział w konkursie BAKE&PLAY.

Sponsorem spotkania była firma Kruszwica, której produkty na co dzień są używane przez nas wszystkich.

Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" S.A. - największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Spółka specjalizuje się w produkcji olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla potrzeb przemysłowych. Oferujemy także produkty dla potrzeb przemysłu spożywczego, paszowego i biopaliwowego.

Jest częścią Grupy Bunge - światowego lidera w przetwórstwie nasion oleistych i największego na świecie producenta olejów roślinnych (prowadzącego swoją działalność w ponad 40 krajach świata i zatrudniającego ponad 35 tysięcy pracowników).

(www.kruszwica.pl)

Ilona Pietrowska

Niechciane i zapomniane

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunom akcji Moniki Pacek (sala 300 - informatyka) oraz Aleksandry Horodeckiej (sala 210 - język angielski):

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom - bo wszyscy chcą żyć.

...a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej http://schronisko.doskomp.lodz.pl/ w zakładce wolontariat.

Opiekunowie akcji Niechciane i zapomniane:

Monika Pacek
Aleksandra Horodecka

II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Prawie Wyborczym „Wybieram Wybory” - etap szkolny

9 listopada odbyły się na teranie naszej szkoły eliminacje do ogólnopolskiego konkursu o prawie wyborczym. W tym roku tematem przewodnim były wybory samorządowe.

Uczniowie odpowiadali na 25 pytań testowych. W czasie etapy szkolnego gościliśmy obserwatora z Krajowego Biura Wyborczego Delagatura Łódź.

Do etapu szkolnego przystąpili:

  1. Izabela Borys, IV B
  2. Karolina Jatczak, IV B
  3. Roksana Lenczewska, IV B
  4. Kamil Malczewski, IV B
  5. Aleksandra Mikoranda, IV B
  6. Iwona Łyjak, IV B
  7. Katarzyna Stępień, IV B
  8. Izabela Smuklerz, IV B
  9. Mateusz Sztajnert, IV B
  10. Łukasz Pawlak, III C

Uczniów do konkursu przygotowywały nauczycielki WOS: Zofia Wrześniewska i Ewa Saganowska.

Zofia Wrześniewska

Święto Niepodległości

10 listopada obchodziliśmy w szkole 99. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Tradycyjnie była to okazja do wspólnego śpiewania w czasie konkursu pieśni patriotycznych.

W konkursie wzięło udział 10 klas, które zaprezentowały utwory pochodzące z całego XX wieku – Polakom przyszło bowiem nie raz walczyć o wolność.

Śpiewającym udało się stworzyć podniosłą i uroczystą atmosferę. Jury pod przewodnictwem p. dyrektor Małgorzaty Czyżyk nagrodziło najlepsze występy:

Uroczystość przygotowali nauczyciele historii i SU.

Zofia Wrześniewska

Wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego

31 października 2017 r. odbyły się w naszej szkole wybory do Rady SU. Członkowie dotychczasowej Rady są w klasie maturalnej, kończą więc już współpracę z SU.

Przedstawiciele SU przygotowali karty do głosowania i przeprowadzili wybory.

W sumie oddano 417 głosów, 27 uznano za nieważne.

Wyniki:

  1. Katarzyna Koziróg, II E – 200 głosów
  2. Jakub Modrzyński, II A – 121 głosów
  3. Filip Złotocha, II A – 69 głosów

Nową przewodniczącą Rady SU została Katarzyna Koziróg, pozostali kandydaci weszli do Rady, jako jej zastępcy.

Dzień wcześniej, 30 października, odbyło się spotkanie z kandydatami. Wszyscy chętni do zadania pytań lub porozmawiania z nimi, mieli taką okazję w czasie długiej przerwy.

Nowa Rada przejmie oficjalnie swoje obowiązki od II semestru.

Zofia Wrześniewska

Konkurs dla klas I – Zioła i przyprawy w racjonalnym żywieniu

Dnia 25 października odbył się w szkole konkurs dla klas I „Zioła i przyprawy w racjonalnym żywieniu”. W części teoretycznej wzięło udział 30 uczniów z 6 klas pierwszych. Młodzież miała do rozwiązania test składający się z 30 zadań czterokrotnego wyboru z jedną najlepszą odpowiedzią. Po tym etapie wyłoniono 6 finalistów z najwyższą ilością punktów, którzy zakwalifikowali się do części praktycznej konkursu. W II etapie finaliści mieli do rozpoznania 10 ziół i przypraw popularnych w kuchni polskiej (kminek mielony, bazylia, gorczyca, kolendra, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, kurkuma).

Laureatami konkursu zostało aż 5 uczniów:

Miejsce 1:

Jakub Bednarek kl. 1 ta
Liza Krawczyk kl. 1 tf

Miejsce 2:

Kamil Pawlak kl. 1 td
rzysztof Pawlak kl. 1 td

Miejsce 3:

Michalina Ratajek kl. 1 te

6 finalista:

Sandra Krasowska kl. 1 ta

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do startu w kolejnych szkolnych konkursach.

Opiekunowie: K. Bulińska, M. Jagiełło.

Zdjęcia z akademii szkolnej

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z akademii szkolnej.







Obrona projektów edukacyjnych

W dniu 20 października kl. 3 tb na zajęciach z pracowni technologicznej miała obronę projektów edukacyjnych, które były podsumowaniem działu „Potrawy półmięsne i ich wykorzystanie w gastronomii”.

Zadaniem uczniów było zaplanowanie potrawy półmięsnej z wykorzystaniem surowców wybranych losowo. Grupy dwuosobowe opracowywały recepturę, na podstawie której nauczyciele sporządzili zapotrzebowanie na zajęcia. W trakcie obrony projektu każda grupa miała za zadanie sporządzić potrawę i podać ją wieloporcjowo na przygotowany przez siebie stół bankietowy. Potrawy oceniane były według specjalnie opracowanego standardu zgodnego z wymaganiami podczas egzaminu praktycznego, który już w czerwcu.

Różnorodność, smakowitość i sposób podania potraw usatysfakcjonowały oceniających oraz gości obserwujących lekcję otwartą.

W trakcie zajęć uczniowie musieli również zaliczyć część teoretyczną, która polegała na samodzielnym opracowaniu karty pracy podsumowującej i utrwalającej wiadomości z potraw półmięsnych.

Maria Jagiełło, Emilia Kaźmierczak

IV Ogólnopolski Konkurs Kulinrny „Literacka Kuchnia”

Po raz pierwszy nasi uczniowie wzięli udział w konkursie, którego tematem są potrawy zaczerpnięte z literatury. Organizatorem jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

W dniu 24.X.2017 uczniowie klasy III A - Daniel Bauer i Norbert Szefer zmierzyli się z wyzwaniem konkursowym. Konkurs ten jest wyjątkowy pod względem swej formy i organizacji, bo cele konkursu to:

W finale konkursu spotkało się 14 drużyn. Każda z nich wykonała 2 potrawy kulinarne w ilości 3 porcji: wielkość porcji zakąska maks. 150 g, deser zimny lub gorący maks. 100 g (deser i zakąska waga całości z sosem i dekoracją) i dokonała krótkiej prezentacji przed jury degustacyjnym i jury literackim.

O randze konkursu niech świadczy fakt, że jurorzy to fachowcy w swojej dziedzinie, gdyż deser ocenili cukiernicy z wiodących cukierni w Polsce, zakąskę znamienici szefowie kuchni, a odniesienie do literatury - historycy sztuki.

Dania naszego zespołu zostały docenione w obydwu kategoriach, gdyż zdobyliśmy:

Jest to niesamowite docenienie, gdyż byliśmy jednym z dwóch zespołów (obok gospodarzy konkursu), których obydwa dania zostały wyróżnione.

Inspiracje z literatury są zasługą p. prof. Jamiałkowskiej-Pabian, której pomoc jest nieoceniona.

Dania konkursowe:

Cała fotorelacja z konkursu na stronie organizatora.

Opieka i opracowanie mgr inż. Ilona Pietrowska

Wycieczka zawodowa do palarni kawy Asteria

Dnia 24.10.2017 odbyła się wycieczka zawodowa do palarni kawy. W wycieczce wzięło udział 15 uczniów z naszej szkoły.

Właścicielka palarni pani Agnieszka Nowakowska pokazała nam proces palenia kawy i opowiedziała o jego tajnikach.

Wycieczkę zorganizowały M. Marciniak-Burska i E. Szewczyk.

Edyta Szewczyk




Puchar Polski Juniorów w Carvingu

Dnia 28 września 2017 r. w czasie Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro w Poznaniu odbył się konkurs o Puchar Polski Juniorów w Carvingu. Spośród 8 osób, które brały udział w konkursie- 4 były z naszego Szkolnego Koła Carvingowego: Martyna Kopera, Ewelina Malicka, Adrian Gortat i Grzegorz Stawiarski- uczniowie klasy III a. Sam udział w konkursie uważamy za nasz wielki sukces, zwłaszcza, że Martyna Kopera zajęła 4 miejsce i była bardzo blisko podium. Uczniami opiekowały się: Jolanta Krześlak i Emilia Kaźmierczak.

W I konkurencji uczestnicy mieli wyeksponować prace, które zrobili w domu- temat: Targi Polagra Gastro (obowiązkowe wykorzystanie logo Polagra Gastro). Tematem II konkurencji był: „Mój idol” (obowiązkowe wykorzystanie surowca: arbuza lub dynię), było to widowiskowe show carvingowe. Każdy z uczestników miał za zadanie przygotować pracę w trakcie trwania konkursu. Na jej przygotowanie miał czas 2 godziny i 30 minut.

Wyjazd do Poznania na konkurs był również dla uczniów klas II a i III a wycieczką zawodową, podczas której mogli zapoznać się z prezentacją ofert producentów sprzętu i wyposażenia gastronomicznego i z pokazami kulinarnymi.

Emilia Kaźmierczak

I miejsce w konkursie „Juniorzy rzeźbią z mistrzami”

Dnia 30 września 2017 r. odbyły się X Mistrzostwa Polski w Carvingu Warzyw i Owoców w Zielonych Arkadach w Bydgoszczy. Nasi uczniowie z klasy III A: Martyna Kopera, Ewelina Malicka, Adrian Gortat i Grzegorz Stawiarski pod opieką nauczycielek: Jolanty Krześlak i Emilii Kaźmierczak wzięli udział w carvingowym pokazie i konkursie zarazem. Uczestnicy konkursu rzeźbili w warzywach i owocach pod okiem mistrzów m.in. Dariusza Ślusarczyka, Grzegorza Gniecha, Mirosława Bobrowskiego i Krzysztofa Wierzby. Martyna Kopera zdobyła I miejsce, Grzegorz Stawiarski III miejsce, Adrian Gortat VI miejsce a Ewelina Malicka VIII miejsce. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów.

Emilia Kaźmierczak

16 października - Dzień Żywności - dzień walki z głodem

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z obchodów Światowego Dnia Walki z Głodem w naszej szkole.

Promocja szkoły

W Ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 2017 nasza szkoła została zaproszona do Gimnazjum nr 5 przy ulicy Sienkiewicza 117 na promocję Gastronomika w ramach Programu „Co dalej po gimnazjum”. Uczniowie klasy III A Technikum - Marika Michalczyk, Karol Plebański oraz Piotr Migas z klasy III C Zasadniczej Szkoły Zawodowej w formie prezentacji przedstawili informację o naszej szkole i zachęcili zainteresowanych do wstąpienia w szeregi pierwszoklasistów.

Piotr Płaczek

Wycieczka zawodowa

Dnia 10.09.2017 roku odbyła się wycieczka zawodowa do szkoły mistrzostwa kulinarnego Ashanti. W wycieczce wzięli udział uczniowie klasy II C. Uczniowie mieli okazję obejrzeć nowoczesny sprzęt gastronomiczny, w który wyposażona jest szkoła oraz zapoznali się z ofertą szkoleń i staży.

Wycieczka została zorganizowana przez M. Marciniak-Burską i E. Szewczyk.

Edyta Szewczyk

Konkurs na najładniejszy stół okolicznościowy

Konkurs odbędzie się podczas trwania XLIV Wystawy Stołów Okolicznościowych w dniach 5 - 6 grudnia 2017 roku.

Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II i III TG, oraz:

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.

Iwona Wolska

Ślubowanie klas pierwszych

2 października odbyło się uroczyste ślubowanie uczniów klas pierwszych. Po miesiącu nauki i poznawania szkoły, przyszedł czas, kiedy pierwszoklasiści oficjalnie stali się członkami społeczności gastronomika.

Pani dyrektor Małgorzata Czyżyk przypomniała im o najważniejszych wartościach, jakimi powinni kierować się, jako uczniowie naszej szkoły. Tradycyjnie już przedstawiciele każdej z klas technicznych i branżowej szkoły, złożyli uroczyste ślubowanie na sztandar.

W czasie uroczystości odbyło się także przekazanie sztandaru. Z rąk pocztu uczniów ostatnich klas, przejęli go uczniowie klasy II technikum, którzy będą pełnili tę funkcję przez najbliższe 2 lata.

Po tej ważnej i podniosłej części, przyszła pora na część mniej oficjalną, w której klasy zaprezentowały swoje hasła, okrzyki, nawiązujące do profilu szkoły. W imieniu wychowawców przyrzeczenie o jak najtroskliwszej opiece złożyli: p. prof. Tomasz Gapiński i p. prof. Grzegorz Papiewski.

Cała imprezę przygotował SU.

Zofia Wrześniewska

Młoda krew ratuje życie

W dniu 08.09.2017 r. w Urzędzie Marszałkowskim odbyło się podsumowanie XIV edycji Ogólnopolskiego Turnieju „Młoda krew ratuje życie”. Szkoła nasza zajęła I miejsce w województwie, w kategorii największa ilość oddanej krwi.

Opiekun Szkolnego Koła PCK - Grzegorz Papiewski

więcej>>

Nasze sukcesy

VI edycja Konkursu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

"Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie (ang. Quality Policy) jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji.

System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i realizację założeń II filaru Wspólnej Polityki Rolnej."

Ministerstwo Rolnictwa

Właśnie skomponowanie dania z użyciem tych wysokiej jakości produktów było zadaniem konkursowym.

W dniu 09.09.2017 r. trzy zespoły uczniów z naszej szkoły zmierzyły się ze swoimi rówieśnikami z całej Polski, którzy tak jak i oni zakwalifikowali się do finału konkursu.

Skład naszych zespołów i ich opiekunowie:

  1. Małgorzata Rutkiewicz i Daria Kaczmarek z IIC - p. Elżbieta Kurowska
  2. Angelika Mowczan z 3c i Natalia Markiewicz z III F - p. Małgorzata Węglewska
  3. Daniel Bauer i Norbert Szefer z III A - p. Ilona Pietrowska

Każda z drużyn miała 180 minut na przygotowanie 4 porcji swojej potrawy.

Przy prezentacji dań uczniowie uczniowie musieli opowiedzieć na szereg pytań dotyczących certyfikowania żywności w Polsce i dlaczego wybrali konkretne surowce do swoich potraw.

Dania naszych uczniów przypadły do gustu jury, gdyż zespół Daniela i Norberta zdobył II miejsce a zespół Angeliki i Natalii III. Fantastyczna nagroda za ich ciężką pracę i serce, które włożyli w stworzenie swoich potraw.

Serdecznie gratulujemy!!!

Ilona Pietrowska

Dzieci – dzieciom z Lotynia

W pierwszym tygodniu września, Samorząd Uczniowski prowadził akcję zbiórki artykułów szkolnych dla dzieci z Lotynia, poszkodowanych w sierpniowych nawałnicach.

Dzięki dużemu zaangażowaniu udało się zgromadzić wiele potrzebnych rzeczy: od zeszytów, kredek, długopisów, poprzez artykuły plastyczne, piórniki i całe tornistry i plecaki z wyposażeniem.

W piątek, 8 września, wszystkie zgromadzone rzeczy zawiezione zostały do SP 137, która koordynowała całą akcję w Łodzi. Szczególne podziękowania należą się p. dyrektor Ewie Morzyszek - Banaszczyk, która wyszła z pomysłem niesienia pomocy dla poszkodowanych na Pomorzu. W zbiórkę włączonych było wiele szkół z Łodzi i Pabianic oraz wiceprezydent miasta p. Tomasz Trela.

Z ramienia SU koordynatorem akcji w gastronomiku była p. Zofia Wrześniewska.

Transatlantyk

W dniach 14 - 21.07.2017 odbył się festiwal Transatlantyk. Było to wielkie wydarzenie, połączenie sztuki kulinarnej z filmem. Młodzież z naszej szkoły w ramach wolontariatu wzięła udział w tym festiwalu. Ideą tego przedsięwzięcia była podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni - przygotowanie kolacji inspirowanej filmem. Nasi uczniowie stanęli obok takich sław jak: Wojciech Modest Amaro, Katarzyna Daniłowicz, Robert Skupisz, Tomasz Purol czy Mariusz Pieterwas. Przyszli kucharze mieli okazję gotować wraz z szefami kuchni renomowanych restauracji łódzkich. W ostatnim dniu festiwalu nasi uczniowie brali udział w serwisie u boku Zbyszka Kopyckiego i Roberta Głydy, którzy przygotowywali kolację pt. "Natura". W menu znalazł się: tatar z pstrąga, pieczony boczek z buraczkami, bobem i kurkami, jako deser: ser kozi w czekoladzie barwiony czarną porzeczką oraz rabarbar z miętą. Uczniowie zdobyli cenne doświadczenia, a także nawiązali bezcenne kontakty z przyszłymi pracodawcami.

Edyta Szewczyk i Małgorzata Marciniak-Burska