Aktualności - Rok szkolny 2017/2018

aktualności z roku szkolnego 2016/2017
aktualności z roku szkolnego 2015/2016
aktualności z roku szkolnego 2014/2015
aktualności z roku szkolnego 2013/2014

VI Mistrzostwa Szkół Ponadgimnazjalnych w wyciskaniu sztangi leżąc i w podciąganiu na drążku

W dniu 13.04.2018 odbyły się VI Mistrzostwa Szkół Ponadgimnazjalnych w wyciskaniu sztangi leżąc i w podciąganiu na drążku.

Tegoroczną edycję zawodów uświetnili swoją obecnością mistrz świata w kulturystyce Wiesław Czersk oraz Hovhannes Yazichyanh – mieszkający od osiemnastu lat w Polsce, w Pabianicach Ormianin, nauczyciel wychowania fizycznego i trener judo, mistrz świata w wyciskaniu sztangi leżąc w ramach trójboju siłowego federacji IRP 212,5 kg (na zdjęciu poniżej na ławeczce).

Nowością była profesjonalna obsada sędziowska. Panowie sędziują na co dzień w profesjonalnej lidze trójboju siłowego.

Opiekun – Tomasz Gapiński

więcej>>

Dieta. Aktywność. Relaks.

W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi podczas Dnia Otwartego Szkoły 12 kwietnia 2018 r. w godzinach 9.00 – 10.30 odbyła się konferencja dla młodzieży – Dieta. Aktywność. Relaks.

Projekt ten skierowany był dla uczniów klas 2 i 3 gimnazjum oraz klasy 7 szkoły podstawowej. Z zaproszenia skorzystało ok. 100 uczniów wraz z opiekunami z następujących szkół: Szkoła Podstawowa nr 12, Szkoła Podstawowa nr 81, Szkoła Podstawowa nr 149.

Główne cele konferencji to:

Podczas konferencji prelekcje wygłosili eksperci:

Tematyką wiodącą spotkania był wszechobecny w naszej diecie cukier, jego wpływ na zdrowie oraz uzależnienie od cukru.

Pomiędzy prelekcjami oraz na koniec konferencji miał miejsce pokaz ćwiczeń Tabata w wykonaniu uczniów naszej szkoły oraz indywidualne pokazy tańca w wykonaniu Weroniki Swiniarskiej z kl. I TC i Damiana Garstki z II TA.

W konferencji brali również udział uczniowie z naszej szkoły: kl. I TA i I TB wraz z opiekunami.

Wszystkim dziękujemy za udział i współpracę. Mamy nadzieję, że uda się również w przyszłym roku kontynuować to przedsięwzięcie.

Organizatorzy: L. Białek, K. Bulińska, T. Gapiński, M. Jagiełło, K. Nobis, P. Płaczek

Sprawozdanie z XIII Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji”

Dnia 12.04.2018 w ZSG odbył się II etap XIII Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia Francji” .10 gimnazjalistów, którzy zakwalifikowali się do II etapu przygotowało w domu potrawy pt: ,Danie w kolorach flagi Francji”. Wszystkie potrawy były w barwach flagi Francji – niebiesko, biało, czerwonym. Najpopularniejszymi potrawami okazały się trójkolorowe ciasta. Pomysły były bardzo różne – np.: ptysie ułożone w formie piramidy , tort z figurkami marcepanowymi Wieży Eiffla, latarni i Asterixa, ciasta zdobione makaronikami, rogaliki, mus, beza a nawet ciasto na słono z twarożkiem i szczypiorkiem.

Jury przewodniczyła Pani Dyrektor ZSG - M. Czyżyk. W skład jury weszła Pani v-ce Dyrektor szkoły – Z. Zielińska, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Pani v-ce Dyrektor szkoły B. Dębińska, nauczyciel matematyki oraz przewodnicząca samorządu szkolnego – Katarzyna Koziróg z klasy II E. Jury oceniało prezentację ustną dania (oraz wizytówkę z danymi ucznia) ale przede wszystkim dekorację potrawy, jej smak, oryginalność i wkład pracy.

Po zliczeniu punktów I i II etapu Jury przyznało następujące miejsca:

Wszyscy uczestnicy II etapu konkursu otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. Podczas obrad jury wszyscy uczestnicy konkursu degustowali prezentowane potrawy swoich kolegów.

Organizatorzy konkursu – p. Dyrektor M. Czyżyk i nauczyciel j. francuskiego – p. A. Lipska bardzo serdecznie gratulują wszystkim uczniom wiedzy na temat gastronomii Francji oraz pomysłowości potraw. Dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie i zapraszamy na XIV edycję konkursu i już się cieszymy na przyszły rok.

Agnieszka Lipska-Drangeaux

Dotknij Teatru

Dni 27 i 28 marca zabrzmiały w naszej szkole szczególnie, a to za sprawą Międzynarodowego Dnia Teatru, który w całej Łodzi obchodzimy pod hasłem Dotknij Teatru. Były warsztaty, które przeprowadzili aktorzy Teatru Cinema z Michałowic. Były teksty T. Różewicza, W. Szymborskiej, B. Leśmiana i innych – ale wybrzmiały w sposób wyjątkowy, bo tłem dla nich była muzyka grana na żywo. Ci, którzy po raz pierwszy mieli instrumenty w dłoniach... odkrywali siebie. Ci, którzy mieli wątpliwości, a zagrali – odkrywali dźwięki... Ci, którzy usłyszeli – byli zdumieni. I TAKI WŁAŚNIE JEST TEATR. Zaskakuje, cieszy, zadziwia, intryguje... Dziękujemy wszystkim klasom pierwszym technikum i kl.IV B TG za zaangażowanie.

VI Otwarte Mistrzostwa Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w Bowling (Kręgle) 2018

W dniach 22.03.2018 – 06.04.2018 r. odbyły się VI Otwarte Mistrzostwa Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w Bowling (Kręgle) 2018.

W zawodach łącznie wystartowało 76 drużyn. Po niezwykle emocjonujących rozgrywkach dotarliśmy do półfinałów. Niestety zabrakło nam kilku punktów aby znaleźć się w ścisłym finale. Ostatecznie zakończyliśmy zawody na 8 miejscu pokonując w sumie 68 drużyn.

Organizator: Tomasz Gapiński

więcej>>

Nasz „Kulinarny Talent”

22 marca, podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, odbyła się jubileuszowa X edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2018.

Po raz pierwszy w historii konkursu nasza szkoła miała swojego reprezentanta. Był nim Norbert Szefer z klasy III A.

Norbert został wybrany podczas warsztatów, które Szef Robert Sowa przeprowadził w naszej szkole.

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. W tym roku były to:

Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.

„Kulinarny Talent 2018” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiadali znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.

Informacja o konkursie na stronie organizatora

Norbert przygotował:

Jagnięcinę z grateną z batatów, purée z salsefii, galaretką miętową, sosem jałowcowym, glazurowaną rzepą i popcornem z kaszy bulgur.

Ilona Pietrowska

IV Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych

Jest podium! Pierwszy raz braliśmy udział w takim wydarzeniu!

W Finale Norbert Szefer i Daniel Bauer!!!

12 marca na terenie Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, podczas wydarzenia V Targi Gastrosilesia – Foodshow, miał miejsce IV Finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych”.

Do Finału, po wcześniejszych eliminacjach, w których wzięło kilkadziesiąt drużyn, zakwalifikowało się 12 najlepszych dwuosobowych zespołów, reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski (byliśmy jedyni „nie z południa kraju”).

Podczas finałowych zmagań uczniowie mieli za zadanie przygotować danie główne (7 porcji) z produktów znajdujących się w tzw. spiżarni (przygotowanej przez Organizatora) oraz składnika z tzw. Black Boxu (w tym roku było to… jajko).

Na wykonanie zadanie uczestnicy mieli 90 minut i startowali w kolejności wylosowanej w dniu Konkursu.

Konkurencja była wymagająca, a pracę startujących obserwowało i oceniało kilkunastu znakomitych szefów kuchni. W myśl zasady otwartych kuchni w restauracjach, uczniowie swoją pracę prezentowali przed publicznością odwiedzającą targi.

Organizatorzy Pucharu podali, że „na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne – m.in. kompozycja, dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura talerza i potrawy; oraz kryteria techniczne - m.in. obróbka mięsa, wstępna obróbka warzyw i owoców, mise en place, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP”.

Jury w tym roku, aby jeszcze bardziej „zobiektywizować wyniki”, zastosowało zasadę znaną ze skoków narciarskich – najwyższa i najniższa ocena odpadały.

Na zakończenie, przed odczytaniem werdyktu, przewodniczący Jury – Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, trener narodowej kadry juniorów) – „omówił” każde danie finałowe, wskazując błędy, ale też zalety pracy drużyn (i samych potraw). Była to niezwykle cenna lekcja!

Norbert Szefer i Daniel Bauer zajęli II miejsce i otrzymali wartościowe nagrody rzeczowe, a Szkoła bony finansowe na przyprawy.

Gratulujemy!

Więcej zdjęć na stronie organizatorów:

Ilona Pietrowska

Wygrany staż Norberta Szefera

W tym roku szkolnym staramy się być zawsze obecni na szkoleniach, warsztatach i prelekcjach organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w Warszawie.

W comiesięcznych spotkaniach uczestniczą uczniowie z całej Polski, którzy po zakończeniu zajęć rozwiązują minitesty wiedzy. Wygraną w tych konkursach są staże w różnych restauracjach w Polsce u czołowych Szefów Kuchni.

W ramach cyklu spotkań Szef dla Młodych Talentów, organizowanych przez sieć hurtowni MAKRO Polska, uczeń klasy III A Norbert Szefer wygrał pięciodniowy staż w Hali Pokazowej nr 1 w Warszawie.

Staż odbył w dniach od 19 do 23 lutego 2018.

Cała fotorelacja na stronie www.szefdlamlodych.pl.

Ilona Pietrowska

Dni otwarte w łódzkim hotelu andel’s by Vienna House

26 lutego 2018 r. nasza szkoła wzięła udział w Open School Day, zorganizowanym już po raz kolejny przez Andel’s by Vienna House w Łodzi we współpracy z Ośrodkiem Doradztwa Zawodowego Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Celem targów było zapoznanie uczniów szkół gimnazjalnych z ofertami edukacyjnymi szkół, kształcących w kierunkach hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych.

Podczas imprezy uczniowie mieli możliwość obejrzeć luksusowy hotel, jakim jest Andel’s, mieszczący się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego. Reprezentanci poszczególnych działów udzielali informacji na temat ich codziennej pracy. Przedstawiali kompetencje zawodowe recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Można było także podziwiać pokazy gotowania oraz barmańskie.

Nasze stanowisko wyróżniała kojarzona ze szkołą zielona kolorystyka i piękny bukiet białych „kwiatów” z kalarepy i rzepy. Bukiet przygotowali uczniowie i opiekunowie Koła Carvingowego (p. Krześlak, p. Kaźmierczak, p. Rochmińska i p. Sadowski).

Na tle multimedialnej prezentacji o kierunkach kształcenia, zdjęć ze staży zagranicznych i zajęć projektowych, nasi uczniowie z Koła Carvingowego (z klasy III A: Martyna Kopera, Ewelina Malicka i Adrian Gortat) przeprowadzili pokaz rzeźbienia kwiatów z marchewek i buraków.

Oprócz pokazu carvingowego dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszył się quiz kulinarny. Pytania miały różny poziom trudności ale młodzież w dobie dzisiejszego łatwego dostępu do informacji potrzebowała niewiele czasu, by znaleźć prawidłowe odpowiedzi.

Jako nagrodę najczęściej wybierali ciasteczka przygotowane przez p. Gadulę.

Organizacja i opieka: Joanna Gadula i Ilona Pietrowska

Więcej zdjęć na stronie organizatorów.

Mistrzostwa Łodzi szkół ponadgimnazjalnych w koszykówce dziewcząt 2018

W dniu 14.02.2018 r. w naszej szkole zostały rozegrane zawody w koszykówce dziewcząt.

Nasze dziewczyny świetnie się spisały i wywalczyły awans do półfinałów Mistrzostw Łodzi.

Organizatorzy: Aleksandra Izydorczyk, Beata Kicińska-Kokotek, Marcin Idczak

więcej>>

Mikser kulinarny „Szef dla Młodych Talentów”

16 marca 2018 r. w Warszawie w Akademii Inspiracji MAKRO nasi uczniowie wraz z opiekunem, nauczycielem przedmiotów zawodowych p. Robertem Sadowskim wzięli udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”.

W piątkowym spotkaniu nasi uczniowie uczestniczyli w:

  1. edukacyjnym pokazie kulinarnym poprowadzonym przez Pawła Serafina – Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO,
  2. prezentacji „Owoce morza” Piotra Zycha, starszego specjalisty ds. ryb w MAKRO,
  3. prezentacji pt. „Wołowina i system QMP” Alicji Wierzbickiej i Józefa Wojewódzkiego,
  4. wykładzie na temat wody przeprowadzonego przez Matiasa Glusmana, sommeliera wodnego i eksperta Coca-Cola.

Uczestnicy Miksera na koniec napisali test wiedzy, dzięki któremu jakiś szczęśliwiec wygra fantastyczny tygodniowy staż w jednej z prestiżowych restauracji w Warszawie.

W mikserze udział wzięli:

Robert Sadowski

V edycja wojewódzkiego konkursu „Wiedza o Krwiodawstwie i Krwiolecznictwie”

W Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi odbyła się V edycja wojewódzkiego konkursu „Wiedza o Krwiodawstwie i Krwiolecznictwie”. Celem uczestnictwa młodzieży w konkursowym zmaganiu było określenie poziomu wiedzy o krwiodawstwie, a także sprawdzenie umiejętności z zakresu biologii oraz historii krwiodawstwa i krwiolecznictwa w Polsce. Szkołę naszą reprezentował uczeń klasy II A TG Jakub Modrzyński.

Grzegorz Papiewski

więcej>>


Siatkówka chłopców z Gastronomika

W dniu 20.02.2018 r. odbył się turniej eliminacyjny w ramach Mistrzostw Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w Siatkówce Chłopców, którego byliśmy organizatorem.

Nasi chłopcy zajęli ostatecznie III miejsce w grupie.

Opiekunowie: M. Idczak, A. Izydorczyk, B. Kicińska-Kokotek

więcej>>

Mistrzostwa Młodych Kelnerów – Siedlce 2018

W dniu 13 marca 2018 r. odbyła się trzecia edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach. ZSG reprezentowała uczennica klasy 4 TB Izabela Smuklerz.

Konkurs składał się z kilku etapów. Na początku uczniowie przystąpili do rozwiązania testu dotyczącego zasad obsługi, kuchni świata, oceny towaroznawczej potraw i napojów. Następne konkurencje dotyczyły serwisu napoju gazowanego, zmianie brudnego obrusu przy gościu, serwisu francuskiego przekąsek oraz serwisu angielskiego tortu.

Izie nie udało się dostać do ścisłego finału, ale godnie reprezentowała Zespół Szkół Gastronomicznych i walczyła ze wszystkich sił. Serdecznie gratulujemy!

Opiekunowie: Edyta Cieślak-Kudła, Bożena Bocheńska, Klaudia Balcerowska

III miejsce w CrossFit

W dniu 20.10.2017 w klubie Kuźnia Centrum Atletyki przy ulicy Gdańskiej 126/128 w Łodzi odbyły się Mistrzostwa Łodzi Szkół Ponadgimnazjalnych w CrossFit.

Nasza drużyna zajęła II miejsce.

Opiekun drużyny: Tomasz Gapiński

więcej>>

XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych – 3 marca 2018

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku do rywalizacji dołączyły nawet drużyny z Chin i Gruzji. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Konkurs odbywa się w kategoriach: kucharz, kelner, barman. Temat konkursu w tegorocznej edycji to „Na królewskim stole”.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomicznego. W kategorii kelnerskiej Aneta Warsińska i Patrycja Mikołajczyk z klasy I ta przygotowały stół pod tytułem „Kiść winogron dla króla Filipa” i zaprezentowały umiejętności dotyczące obsługi gości serwisem francuskim, niemieckim oraz angielskim do zaplanowanego menu. Uczennice zdobyły 3 miejsce w klasyfikacji generalnej. W kategorii barman, Adrian Zduńczyk z klasy III td, wykonał short drinka o nazwie „Trakt królewskich smaków” techniką blenderowania na bazie awokado, soku ananasowego, soku z cytryny oraz syropu marakuja i świeżej mięty. Uczeń zajął 4. miejsce i otrzymał wyróżnienie. W kategorii kucharz, Gastronomik reprezentował Łukasz Woźniak z klasy III ta, który przygotował zakąskę w postaci roladek z puree jabłkowo-selerowym, piklowaną rzepą, chipsem jabłkowym i oliwą marchwiową oraz danie główne na bazie polędwiczki wieprzowej w panierce z kaszy gryczanej, demi glace, puree z kalafiora, oliwy smakowej, majonezu ziołowego i chipsa z cebuli. Łukaszowi zabrakło 0,4 punktu do wyróżnienia. Wszyscy uczniowie zaprezentowali wysoki poziom przygotowania zawodowego i godnie reprezentowali naszą szkołę podczas konkursu.

Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

Opiekunowie:

Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła, Elżbieta Kurowska

Carving na Łódzkich Targach Edukacyjnych

W dniach 1 i 2 marca odbyły się Łódzkie Targi Edukacyjne. Uczniowie koła carvingowego również reprezentowali naszą szkołę na targach przygotowując rzeźby w arbuzach z motywem logo szkoły i logo Łodzi, oraz rzeźbiąc tulipany z marchwi.

Robert Sadowski

„Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”

23 lutego br. w naszej szkole odbyła się 2 część finału VII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Tym razem w kategorii: szkoły podstawowe.

Tak jak tydzień wcześniej, wyzwaniem było danie obiadowe, a myślą przewodnią kuchnia staropolska w nowoczesnej odsłonie. Po 90 min. jury pod przewodnictwem nauczyciela przedmiotów zawodowych p. Roberta Sadowskiego wyłoniło zwycięzców:

Organizatorami VII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo” byli Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Łodzi, Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Łodzi oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania naszym uczniom: Kacprowi i Szymonowi z klasy 2 F oraz Jadwidze, Natalii i Wojtkowi z kl. 1 A za pomoc w przygotowaniu, oraz przeprowadzeniu konkursu.

Robert Sadowski

Zwiedzanie Pałacu Poznańskiego

Klasa 2 ka 27 lutego 2018 roku miała przyjemność zwiedzać Muzeum Miasta Łodzi Pałac Poznańskiego w Łodzi.

Przepiękne plenery, wspaniała atmosfera, historia miasta Łodzi w pigułce.

Dziękujemy,

Klasa 2 ka

Michał Dzielski

III Mistrzostwa Gastronomika w Sportach Siłowych

W dniu 22 lutego 2018 roku odbyły się III Mistrzostwa Gastronomika w Sportach Siłowych.

Tym razem, dzięki uprzejmości Pana Roberta Wrzesińskiego, zawody przeprowadziliśmy w klubie fitness „Kuźnia Centrum Atletyki” przy ul. Gdańskiej 126/128. Klub był również sponsorem zawodów – wszyscy uczestnicy otrzymali wejściówki a zwycięzcy otrzymali miesięczne karnety do klubu. W zawodach wystartowało łącznie 17 uczniów (10 dziewcząt i 7 chłopców). Zawody rozegrano w 5 konkurencjach dla chłopców i w 4 konkurencjach dla dziewcząt.

Zapraszamy na kolejne zawody w przyszłym roku.

Organizatorzy: Tomasz Gapiński i Kamila Nobis

więcej>>

Lekcja historii – inaczej

26 lutego uczniowie klas: I A, I B, I D, II A, II F i III C wzięli udział w nietypowej lekcji historii „Przez trzy kacety”. Było to spotkanie z p. Piotrem Firkowskim, synem więźnia niemieckich obozów koncentracyjnych.

W czasie spotkania młodzież obejrzała film ze wspomnieniami p. Mirosława Firkowskiego, który oprowadzał po KL Auschwitz oraz wysłuchali hymnu obozowego, śpiewanego przez więźniów. Jednym a rekwizytów na spotkaniu był strój więźnia wraz z butami drewniakami. Spotkanie upłynęło w atmosferze refleksji i zadumy.

Zofia Wrześniewska

Zostań opiekunką medyczną – zgłoś się do udziału w projekcie!

Do końca lutego 2018 trwa I etap rekrutacji uczestniczek na kurs opiekun medyczny. Działanie podejmowane są w ramach projektu „Łódź rewitalizuje, Łódź szkoli – zostań opiekunką medyczną”.

Zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat projektu.

Wycieczka do Warszawy

21 lutego klasy IV C i II B wraz z wybranymi uczniami z II A i II C wybrały się na wycieczkę do Warszawy. Pierwszym punktem programu było zwiedzanie gmachu Sejmu. Mogliśmy wejść na galerię, z której widać salę obrad, przeszliśmy się sejmowymi korytarzami a wszystko pod okiem przewodnika, który opowiedział nam o pracy Sejmu.

Następnie uczniowie indywidualnie zwiedzali muzeum POLIN a później wzięli udział w grupowych warsztatach. Na koniec wybraliśmy się na spacer po Starówce, gdzie mieliśmy czas, by zjeść obiad i przejść się Krakowskim Przedmieściem.

Zofia Wrześniewska

Razem przeciw AIDS

W grudniu, z okazji obchodów Światowego Dnia AIDS, odbył się etap wojewódzki konkursu „Włączmy się do wspólnego działania – razem przeciw AIDS”. Celem konkursu było pogłębienie wiedzy dotyczącej zagrożeń związanych z ryzykownymi zachowaniami oraz promocja dobrych zachowań prozdrowotnych, w tym profilaktyka HIV/AIDS oraz innych chorób przenoszonych drogą płciową.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Mistrzostwa Łodzi w piłce siatkowej dziewcząt

W dniu 13 lutego 2018 r. odbyły się zawody sportowe w ramach Mistrzostw Łodzi w Piłce Siatkowej Dziewcząt. Po zaciętej walce reprezentacja naszej szkoły zajęła ostatecznie 4 miejsce w grupie.

Opiekunowie: Marcin Idczak, Aleksandra Izydorczyk, Beata Kicińska-Kokotek, Grzegorz Hećman

więcej>>

Szkolny turniej w siatkówkę – miksty

W dniach 11 stycznia i 25 stycznia 2018 r. odbył się szkolny turniej w siatkówkę – miksty. Turniej przebiegał w wesołej atmosferze oraz zdrowej rywalizacji sportowej. Uczniowie rozegrali łącznie 66 meczów. Zawody wygrała para Angelika Pielesiak oraz Jarosław Szczęsny. Po zakończonym turnieju wszyscy uczestnicy otrzymali słodki upominek, który ufundowała szkoła.

Opiekunowie: Marcin Idczak, Aleksandra Izydorczyk, Beata Kicińska-Kokotek

więcej>>

Mistrzostwa Zespołu Szkół Gastronomicznych
w tenisie stołowym dziewcząt i chłopców

W dniu 16 stycznia 2018 roku w dużej sali gimnastycznej odbyły się Mistrzostwa Zespołu Szkół Gastronomicznych w tenisie stołowym chłopców. Do turnieju zgłosiło się 19 uczniów z całej szkoły. Najlepszych czterech zawodników zostało rozstawionych w czterech grupach plus grupa dziewcząt, w których rozegrano mecze systemem „każdy z każdym”. Najlepsi zawodnicy trafili do grupy finałowej (gdzie rywalizowano również „każdy z każdym”), która wyłoniła mistrza naszej szkoły.

W tym samym dniu odbyły się Mistrzostwa „Gastronomika” w tenisie stołowym dziewcząt. Do turnieju zgłosiło się 5 uczestniczek, które rozegrały mecze systemem „każdy z każdym”.

Mistrzostwa zorganizowali nauczyciele wychowania fizycznego:
Grzegorz Hećman, Kamila Nobis, Piotr Płaczek

więcej>>

3. miejsce Adriana Zduńczyka
w konkursie Calvados Nouvelle International Trophies 2018

12 lutego 2018 r. odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku, „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski.

Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków na bazie wylosowanej marki Calvadosu oraz składnika warzywnego w dowolnej postaci. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentował Adrian Zduńczyk z klasy III td, który przygotował drink o nazwie „Przedwiośnie” złożony z calvadosu, soku z buraka, syropu poziomkowego, soku z cytryny, białka jaja i świeżo mielonego pieprzu. Kompozycję Adriana doceniło jury degustacyjne, otrzymał bowiem najwyższe noty za wygląd, aromat i smak spośród wszystkich uczestników konkursu. Ostatecznie Adrian uplasował się na 3 miejscu, tracąc tylko 2 punkty do zwycięzcy.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła

Wizyta w schronisku

W dniu 17 stycznia 2018 r. uczniowie z naszej szkoły wybrali się na wycieczkę do schroniska dla zwierząt przy ulicy Marmurowej w Łodzi i przekazali dary zgromadzone przez uczniów, rodziców i nauczycieli. Wspólnymi siłami zgromadziliśmy ponad 60 kg karmy suchej i mokrej dla zwierząt oraz wiele innych potrzebnych akcesoriów. Otrzymaliśmy w zamian piękne podziękowania od Dyrektora schroniska. Jeśli ktoś chciałby mieć psiaka i ma w domu odpowiednie warunki to wszyscy przedstawiciele braci mniejszej, przedstawieni na załączonych zdjęciach są do adopcji :-).

Monika Pacek

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Culinary Cup Junior 2018

Dnia 1 lutego 2018, kiedy jeszcze dla wszystkich uczniów trwały ferie, Łukasz Woźniak z klasy III A TG reprezentował naszą szkołę w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Culinary Cup w Kielcach. Tematem przewodnim konkursu był filet z kurczaka z kostką, dowolna kasza i wybrana primerba Knorr.

Łukasz w ciągu 90 minut musiał wykonać 6 porcji dania głównego z wykorzystaniem podstawowych surowców. Świetnie poradził sobie z zadaniem. Udało mu się wywalczyć 4 miejsce.

Gratuluję sukcesu i życzę udanych rywalizacji w następnych zmaganiach kulinarnych.

Elżbieta Kurowska

Futsalowa Liga Gastronomika 2017/2018

Podsumowanie I rundy rozgrywek:

Organizator rozgrywek – Tomasz Gapiński

Mam Talent 2018

13 lutego, w ostatki, odbył się w naszej szkole konkurs Mam Talent. Była to już 8 edycja. Podobnie, jak w roku ubiegłym, organizacją imprezy zajęła się klasa III F z wychowawcą p. Moniką Markowską.

Niestety część uczestników wycofała się w ostatniej chwili. Ostatecznie, jury pod przewodnictwem p. wicedyrektor Beaty Dębińskiej, oceniało występy magika, mistrza origami, tancerza, rapera i keyboardzisty.

I miejsce: Jakub Czarnecki, IV D

II miejsce: Jacek Darnowski, II D i Paweł Sas, I A BS

III miejsce: Piotr Pawlak, III C i Wiktor Marczakowski, III F

Imprezę wzbogacił także występ Bartka Wrońskiego z kl. IV C, który wcielił się w rolę Zenka Martyniuka i przebierańcy z klasy IV A z Królewną Śnieżką – p. Danutą Kolad.

Zofia Wrześniewska

Sejmik uczniowski 2018

W czwartek 25 stycznia, odbył się coroczny Sejmik Uczniowski, czyli spotkanie przedstawicieli wszystkich klas z dyrekcją i kierownictwem szkoły.

Na pytania uczniów odpowiadały m.in. pani dyrektor Małgorzata Czyżyk i pani kierownik warsztatu Dorota Andrzejewska.

Uczniowie pytali o możliwość słuchania muzyki na przerwach, o wymianę części sprzętu w pracowniach technologicznych i o drobne naprawy/usprawnienia, które poprawiłyby komfort funkcjonowania w szkole.

Sejmik przygotowany został przez SU.

Zofia Wrześniewska

XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych

W dniach 5-6 grudnia 2017 roku odbyła się XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych, w której wzięli udział wszyscy uczniowie z klas II i III oraz dodatkowo z klasy IV A i IV B. Skomponowanych było 74 stołów, w tym 37 stołów niekonwencjonalnych oraz 37 okolicznościowych.

Młodzież przedstawiła różnorodne aranżacje stołów świątecznych zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne (np. stoły w tonacjach biało-czarnej i biało-srebrnej. Na wystawie pojawiły się nowe propozycje stołów niekonwencjonalnych, w tym m.in. Warsztat smaków, 3 Baza na Mount Everest, Kolacja Eskimosów i Kolacja D’Artagnan i trzej muszkieterowie. Nowym pomysłem była aranżacja stołu UFO na talerzu.

Aranżacje stołów były ocenianie przez komisję zgodnie z zamieszczonym wcześniej regulaminem wystawy.

Wyniki zostały ogłoszone wszystkim uczniom w dniu wystawy 6 grudnia, dodatkowo zostały zamieszczone na stronie internetowej szkoły i na tablicy informacyjnej w szkole.

Samorząd Uczniowski, jak co roku, był obecny w czasie Wystawy Stołów Okolicznościowych. Przez 2 dni trwania wystawy, przedstawiciele SU pełnili dyżury, witali i oprowadzali gości oraz czuwali nad przebiegiem głosowania publiczności na najładniejszy stół.

Wyniki konkursu:

Kategoria I

Najładniejszy stół świąteczny i okolicznościowy

I miejsce

II miejsce

III miejsce

IV miejsce

Wyróżnienie

Kategoria II

Najładniejszy stół niekonwencjonalny

I miejsce

II miejsce

III miejsce

IV miejsce

Wyróżnienie

Nagroda publiczności

Tekst: Bożena Bocheńska, Zofia Wrześniewska
Zdjęcia: Zofia Wrześniewska, Michał Dzielski, Bożena Bocheńska

Akcja-INSPIRACJA

Akcja-INSPIRACJA to wydarzenie, które jest – jak co roku – próbą poszukiwania znaczeń, odniesień i inspiracji płynących z obcowania w świecie sztuki i przenoszenia ich do szkolnej rzeczywistości. Od kilku lat towarzyszy Wystawie Stołów Okolicznościowych.

W tym roku tematem zadania, które otrzymali uczniowie klas pierwszych od Krystyny Barczak, nauczycielki WOK – była AWANGARDA. Awangarda – nie tylko dlatego, że rok 2017 jest ogłoszony Rokiem Awangardy, a nasze Miasto – Łódź jest jej prekursorem, ale też z powodu należnego hołdu, który winniśmy jej twórcom, zwłaszcza Władysławowi Strzemińskiemu i Katarzynie Kobro. Dzięki nim nasze Miasto zaistniało w świecie sztuki, to Oni zainicjowali znane dziś na całym świecie łódzkie Muzeum Sztuki. Zaś Władysław Strzemiński był nawet przez chwilę nauczycielem plastyki w szkole gastronomicznej.

W tym roku uczniowie klas pierwszych poszukiwali inspiracji u twórców awangardy tworząc własne awangardowe prace: portrety i plakaty.

Po raz pierwszy w tym roku – z inicjatywy p. Anety Jamiałkowskiej-Pabian – inspiracją były też awangardowe dzieła literackie.

Piąta edycja Akcji była okazją do zapoznania się z historią, źródłem i twórcami awangardy oraz próbą jej zrozumienia.

Krystyna Barczak

Przedświąteczna pomoc najuboższym

„Czerwonokrzyska Gwiazdka” to akcja cykliczna organizowana od wielu lat przez Polski Czerwony Krzyż. Każdego roku w okresie świąt wolontariusze i pracownicy PCK prowadzą kwestę, której celem jest pozyskanie pieniędzy i darów rzeczowych dla osób szczególnie potrzebujących wsparcia. Wzorem lat poprzednich, wśród wolontariuszy nie brakowało również uczniów łódzkiego „Gastronomika”, którzy w zeszły weekend zachęcali mieszkańców Łodzi do udziału w akcji na terenie łódzkich hipermarketów.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Sprawozdanie z konkursu na najładniejszą kartkę świąteczną i bombkę

Podczas wystawy stołów (5 – 6.12.2017) odbył się konkurs, który polegał na wykonaniu kartki świątecznej i bombki w j. francuskim lub polskim. W konkursie udział wzięło 70 uczniów z przekroju wszystkich klas technikum i zasadniczej szkoły branżowej. Jury, w skład którego weszła Dyrekcja Szkoły, dwoje nauczycieli oraz organizatorzy (p. H. Grzela i p. A. Lipska) oceniało wrażenie estetyczne, wkład i oryginalność pracy. Prace oceniane były również przez uczniów szkoły (anonimowe głosowanie). Prace uczniów stanowiły piękną wystawę na dużej sali gimnastycznej w trakcie trwania wystawy stołów a do końca roku kalendarzowego kartki i bombki ozdabiają wejście szkoły.

Zwycięzcy konkursu w kategorii kartka świąteczna:

Zwycięzcy konkursu w kategorii bombka świąteczna:

Wszyscy laureaci otrzymali oceny bardzo dobre z j. francuskiego lub przedsiębiorczości oraz +40 punktów z zachowania, a wszyscy uczestnicy konkursu oprócz ocen bardzo dobrych otrzymali +20 punktów. Dziękujemy wszystkim uczniom za piękne prace plastyczne i zapraszamy do udziału w konkursie w przyszłym roku.

Organizatorzy: Hanna Grzela i Agnieszka Lipska

Zdjęcia: Michał Dzielski

XXVI edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia

15 grudnia 2017 r. odbył się etap rejonowy XXVI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą jak zdrowo i aktywnie żyć.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Ogólnopolski konkurs barmański „Monin Cup Junior”

7 grudnia 2017 r. w Warszawie odbył się konkurs barmański Monin Cup Junior 2017. Naszą szkołę w konkursie reprezentował Adrian Zduńczyk z klasy III td. Zadaniem konkursowym było skomponowanie receptury i wykonanie 4 porcji mocktailu na bazie produktów Monin oraz blind test 10 spośród 30 rodzajów syropów Monin. Nasz reprezentant przygotował napój Shooting Star na bazie 2 syropów: Lemon Grass i Apple Pie oraz soku z cytryny, nektaru bananowego i tartego chrzanu. Adrian zajął 10 miejsce.

Opiekunowie: Klaudia Balcerowska, Edyta Cieślak-Kudła

20 XII 2017 nauczyciele języków obcych zorganizowali
kolędowanie w języku angielskim i francuskim

Zgodnie z tradycją uczniowie spotkali się na sali gimnastycznej i śpiewali najbardziej znane kolędy w języku francuskim: Dulce Nuit, Vive le Vent oraz najbardziej popularne piosenki świąteczne w języku angielskim: Merry Christmas, Jingle Bells, Snow is Falling, Jingle Bell Rock.

Wspólne kolędowanie w językach obcych jest okazją do poznania nowego słownictwa o tematyce świątecznej , utrwalenia słówek znanych z lat poprzednich, poznania kultury i zwyczajów obcych krajów. Jest to również okazja do integracji społeczności szkolnej, spędzenia beztroskich, radosnych chwil we wspólnym gronie, oderwania się od codziennej, szkolnej rzeczywistości. Uroczystość ta jednoczy uczniów i nauczycieli całej szkoły.

Aleksandra Horodecka

Wycieczka

Klasa 2kb uczestniczyła w wycieczce do zakładów produkujących wyposażenie gastronomiczne „Lozamet”.

Michał Dzielski



XLIV Wystawa Stołów Okolicznościowych

Samorząd Uczniowski, jak co roku, był obecny w czasie Wystawy Stołów Okolicznościowych. Przez 2 dni trwania wystawy, przedstawiciele SU pełnili dyżury, witali i oprowadzali gości oraz czuwali nad przebiegiem głosowania publiczności na najładniejszy stół.

Zofia Wrześniewska

Szlachetna Paczka 2017

Po raz trzeci nasza szkoła wzięła udział w akcji charytatywnej Szlachetna Paczka. W tym roku pomogliśmy rodzinie p. Anny i Witolda i ich dwóm synom. W akcję zaangażowało się wiele klas:

I A, I B, I D, I E, I F, II A, II B, II C, II F, III A, III B, III D, III F, IV A i IV C.

Także szkolny warsztat przygotował duże pudło pełne artykułów spożywczych a nauczyciele ZSG złożyli się dodatkowo na grzejnik, którego potrzebowała rodzina.

9 grudnia 27 pięknie zapakowanych pudeł trafiło do magazynu sztabu Szlachetnej Paczki.

Akcję koordynowała p. Zofia Wrześniewska, a transport zorganizował p. Marcin Idczak i Adam Antkowiak z IV C.

Zofia Wrześniewska

Konkurs „Bake & Play”

6 grudnia 2017 r. zakończyła się IV edycja ogólnopolskiego konkursu „Bake & Play” organizowanego przez Akademię Mistrza przy ZT KRUSZWICA. W tym roku, jak i poprzednich dwóch edycjach, udział brała nasza uczennica z kl. IV D TG Edyta Szusterowska pod opieką p. Anny Derach.

Tematem przewodnim konkursu był: WODNY ŚWIAT. Zadaniem uczestników polegało na wykonaniu: tortu, ciasta lub deseru z obowiązkowymi składnikami tj.: Margaryna Maestra Kremowa White MB, cynamon, czekolada, mango, gruszka a następnie nadesłanie zdjęcia gotowej pracy razem z przepisem do jury konkursu.

Do konkursu zgłoszono 79 prac z całego kraju, o bardzo wysokim poziomie, sprawiając wiele trudności jury przy wyborze zwycięzcy. Nasza uczennica wykonała pracę pt. „Fala podwodnych skarbów” i ostatecznie zajęła III miejsce.

To wielki sukces Edyty i jej opiekuna, ponieważ dotychczas nasza szkoła z trudnością konkurowała ze szkołami cukierniczymi.

Serdecznie gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych!!!

Anna Derach

Konkurs na Najlepszego Barmana Szkoły 2017/2018

5 grudnia 2017 r., podczas XLIV Wystawy Stołów Okolicznościowych, odbył się finał konkursu „Najlepszy Barman Szkoły 2017/18”, zorganizowany przez nauczycielki Edytę Cieślak i Klaudię Balcerowską.

Celem konkursu było zainteresowanie uczniów naszej szkoły tematyką związaną z barmaństwem, szczególnie w zakresie:

Do konkursu zgłosiło się 7 uczniów. Zadaniem konkursowym było skomponowanie i wykonanie 3 porcji mocktailu wykonywanego techniką shakerowania.

Podczas sporządzania napojów uczestnicy byli oceniani przez jurora technicznego Kamila Strzeszewskiego, barmana hotelu „Borowiecki”. Drinki podlegały również ocenie degustacyjnej dokonywanej przez jury, którym w tym roku zasiadły panie prof. Iwona Wolska i Ilona Pietrowska.

Wyniki konkursu:

Klaudia Balcerowska

Konkurs „Prezentacja jednego talerza”

Dnia 05.12.2017 podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się finał konkursu „Prezentacja jednego talerza”. Prace uczniów oceniali absolwenci szkoły, finaliści młodzieżowych konkursów ogólnopolskich a obecnie kucharze renomowanych restauracji Mateusz Borkowski i Paweł Marciniak. Kryteria oceny obejmowały: innowacyjność, wrażenie estetyczne, pracochłonność potraw.

Finalistami konkursu zostali:

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekunowie konkursu: E. Kurowska, T. Rzeźnik, A. Błyskal, M. Węglewska.

Zdjęcia: Małgorzata Węglewska, Michał Dzielski

Konferencja „Mobilni na rynku europejskim”

Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Dnia 06.12.2017 r. odbyła się konferencja skierowana do uczniów, nauczycieli i zaproszonych gości w celu podsumowania i upowszechniania rezultatów projektu.

Uczestnicy programu przedstawili swoje doświadczenia zdobyte w ramach dwutygodniowych staży w przedsiębiorstwach gastronomicznych w Portugalii i w szkole zawodowej Bar-le-duc w ośrodku Centre de Formation d’Apprentis Luis Proix we Francji.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych podzielili się doświadczeniami z job shadowingu w Portugalii.

Podczas konferencji uczniowie wypowiadali się na temat wpływu projektu na ich dalsze plany zawodowe.

Celem głównym projektu było podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi ukierunkowane na potrzeby europejskiego rynku pracy, poprzez organizację praktyk dla 74 uczniów oraz szkoleń dla 24 nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Projekt realizowano w terminie od 8.11.2016 r. - 31.10.2017 r.

Partnerzy projektu:

Iwona Kowalczyk

Wizyta w sądzie

1 grudnia uczniowie klas II B i III B technikum gościli w Sądzie Okręgowym w Łodzi. Wzięli udział, jako publiczność, w rozprawie sądowej w sprawie pobicia na tle rasistowskim obywatela Chin.

Była to ostatnia rozprawa, mieliśmy więc okazję wysłuchać mów końcowych i byliśmy obecni na ogłoszeniu wyroku. W czasie naszej wizyty, p. Agnieszka Cesarz-Cerska – pracownik Biura Rzecznika Prasowego Sądu Okręgowego, pokazała nam też największą salę rozpraw, opowiadała uczniom o pracy sądu, pokazała sędziowskie togi. Mieliśmy też okazję zobaczyć areszt, w którym oskarżeni oczekują na rozprawę. Była to dla wszystkich niezwykle cenna lekcja, nie tylko wiedzy o społeczeństwie.

Opiekunami uczniów były: p. Zofia Wrześniewska i p. Beata Kicińska-Kokotek.

Warsztaty w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle”

22 listopada br. dwunastoosobowa grupa uczniów wraz z opiekunem p. Iloną Pietrowską odwiedziła studio kulinarne Baccaro.

Warsztaty prowadzone były przez dietetyka Ulę Samonow. W ciągu 3 godzin spotkania uczniowie wraz z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Gałkówka przygotowali niecodzienne potrawy z ziemniaków, m.in.:

Wizyta była wynikiem szybkiej reakcji wszystkich na zaproszenie opublikowane w mediach społecznościowych.

Ilona Pietrowska

Warsztaty kulinarne dla uczniów z Robertem Sową i firmą Prymat

W dniu 21.11.2017 40 uczniów miało okazję gotować z Szefem Robertem Sową. Warsztaty odbyły się dzięki udziałowi naszej szkoły w programie, którego głównym sponsorem jest firma Prymat. Przyjazd Szefa i jego ekipy poprzedzony był miłą i aromatyczną przesyłką od firmy Prymat. Taki ogrom przypraw marki Prymat podzielono na pracownie technologiczne, pracowanie warsztatowe i paczki dla uczestników.

Same warsztaty, ze względu na duże zainteresowanie uczniów, podzielono na dwie tury.

Uczestnicy wykonali i zaserwowali kilka antipasti, piersi z kaczki z aromatycznymi śliwkami i bezy z kremem kardamonowym.

Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat, książkę od Szefa i aromatyczną paczuszkę przypraw.

Dodatkowo szefowie wybrali ucznia III A Norberta Szefera (a drugiego ucznia, Daniela Bauera, zapisano na liście rezerwowej) do udziału w autorskim konkursie Roberta Sowy - Kulinarny Talent, który odbędzie się podczas 22 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018.

Kilka słów na stronie organizatora.

Ilona Pietrowska

Kuchnia Polska na Mazowszu 2017

17 listopada w Warszawie odbył się dla uczniów szkół gastronomicznych 9 Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2017.

Tegoroczny konkurs tradycyjnie składał się z dwóch części:

  1. Konkursu kulinarnego - nasi reprezentanci Daniel Bauer i Norbert Szefer z kl. III A, opiekun - p. Ilona Pietrowska,
  2. Konkursu kelnerskiego - nasz reprezentant Michał Wróblewski z kl. III F, opiekun - p. Iwona Wolska we współpracy z p. Agnieszką Niewiadomską.

W obydwu częściach uczniowie mogli zaprezentować swoją wiedzę i umiejętności oraz wykazać się kreatywnością.

Łączny wynik obydwu konkursów wyłonił zwycięską ekipę w Konkursie Grand Prix.

Nasz kelner był bezkonkurencyjny, choć tegoroczne szablowanie wina musującego mogło się wydawać trudne.

Michał rozwiązał test wiedzy, przygotował wyjątkowe nakrycie stołu w stylu improstyl, nakrył stół wg. wylosowanych kryteriów i fantastycznie zaprezentował ww. szablowanie wina musującego.

Efekty jego ciężkiej pracy zostały docenione i otrzymał I miejsce.

Na uwagę zasługuje fakt, że p. Iwona Wolska od dwóch lat zdobywa ze swoimi uczniami I miejsce w tym prestiżowym konkursie.

Kucharze w ciągu 120 minut przygotowali 4 przystawki, których głównym elementem był pstrąg i natka pietruszki i 4 dania zasadnicze, których składnikami obowiązkowymi były karkówka, rydze i natka pietruszki.

Jury doceniło smak dań i nasz zespół zdobył Puchar Smakosza.

Więcej informacji na stronach:

Ilona Pietrowska

Grupa zaawansowana rozwija swoje umiejętności. Zaczynamy mierzyć się z trudniejszymi zadaniami :-)

Aby zobaczyć zdjęcia, kliknij w miniaturkę.


Jolanta Krzesiak

Szkolne Koło Carvingu ruszyło pełną parą :-)

W październiku odbyły się zajęcia dla wszystkich, którzy chcieli spróbować swoich sił w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie wykonywali pierwsze ciecia w papryce rzodkiewce, kapuście pekińskiej. Oto efekty naszej pracy.

Opiekunowie koła zapraszają na kolejne zajęcia grupy początkującej 6 listopada.

Jolanta Krzesiak

Konkurs na najlepszego baristę szkoły

9 listopada odbyła się część praktyczna konkursu. 3 finalistów mierzyło się z zadaniami:

Zwycięzcą okazał się Adam Antkowiak z klasy IV c.

II miejsce zajął Iwo Szewczyk z klasy III a.

III miejsce zajął Mariusz Skłodowski z klasy III a.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom :)

W etapie pisemnym, który odbył się 2 dni wczesniej, wzięło udział 8 uczniów.

Organizatorzy konkursu:

Emilia Kaźmierczak, Jolanta Krześlak

11 listopada - Święto Niepodległości

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z akademii szkolnej z okazji dnia 11 listopada.





Wystawa „Beaujolais nouveau”

Trzeci czwartek listopada to w tradycji francuskiego winiarstwa święto Młodego Wina „Beaujolais nouveau”. Z tej to okazji w naszej szkole została zaaranżowana wystawa prac uczniów zawiązana z szeroko pojętą tematyką wina. Wystawie towarzyszył konkurs na najlepszą pracę, na którym kolejne miejsca uzyskali następujący uczniowie:

Wyróżnienia uzyskali:

Gratulujemy!

W pracach jury złożonego z dyrekcji szkoły oraz nauczycieli uczestniczył również przedstawiciel uczniów Jakub Modrzejewski z klasy II A.

Katarzyna Zommer

II edycja konkursu Szkolny Lider Krwiodawstwa

W Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi został rozstrzygnięty konkurs na „Szkolnego lidera krwiodawstwa” w roku szkolnym 2016/2017. W konkursie udział wzięło 13 szkół ponadgimnazjalnych z Łodzi. Każdy z uczestników mógł wykazać się w propagowaniu krwiodawstwa w swojej szkole, m.in. zachęcając uczniów do wzięcia udziału w zbiórkach krwi, rozwieszając plakaty promujące akcje, przygotowując gabloty z informacjami dotyczącymi oddawania krwi oraz uczestnicząc w przygotowaniu i przeprowadzeniu akcji honorowego krwiodawstwa na terenie szkoły.

Grzegorz Papiewski

więcej>>

Warsztaty z Mistrzem

08.11.2017 w Cukierni Warsztatu Szkolnego odbyły się warsztaty cukiernicze z Mistrzem Świata w Cukiernictwie Mieczysławem Chojnowskim. Tematem warsztatów była niekwestionowana królowa słodyczy, czyli czekolada. Surowiec trudny ale wdzięczny, szczególnie w rękach zaangażowanych i pojętnych uczniów naszej szkoły.

5 godzin pracy pod okiem mistrza zaowocowało przepięknymi i rozpływającymi się w ustach pralinami.

Warsztaty zorganizowano u nas dzięki naszemu wkładowi w tworzenie bazy szkół cukierniczych na stronie Akademii Mistrza i coroczny udział w konkursie BAKE&PLAY.

Sponsorem spotkania była firma Kruszwica, której produkty na co dzień są używane przez nas wszystkich.

Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" S.A. - największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Spółka specjalizuje się w produkcji olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla potrzeb przemysłowych. Oferujemy także produkty dla potrzeb przemysłu spożywczego, paszowego i biopaliwowego.

Jest częścią Grupy Bunge - światowego lidera w przetwórstwie nasion oleistych i największego na świecie producenta olejów roślinnych (prowadzącego swoją działalność w ponad 40 krajach świata i zatrudniającego ponad 35 tysięcy pracowników).

(www.kruszwica.pl)

Ilona Pietrowska

Niechciane i zapomniane

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunom akcji Moniki Pacek (sala 300 - informatyka) oraz Aleksandry Horodeckiej (sala 210 - język angielski):

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom - bo wszyscy chcą żyć.

...a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej http://schronisko.doskomp.lodz.pl/ w zakładce wolontariat.

Opiekunowie akcji Niechciane i zapomniane:

Monika Pacek
Aleksandra Horodecka

II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Prawie Wyborczym „Wybieram Wybory” - etap szkolny

9 listopada odbyły się na teranie naszej szkoły eliminacje do ogólnopolskiego konkursu o prawie wyborczym. W tym roku tematem przewodnim były wybory samorządowe.

Uczniowie odpowiadali na 25 pytań testowych. W czasie etapy szkolnego gościliśmy obserwatora z Krajowego Biura Wyborczego Delagatura Łódź.

Do etapu szkolnego przystąpili:

  1. Izabela Borys, IV B
  2. Karolina Jatczak, IV B
  3. Roksana Lenczewska, IV B
  4. Kamil Malczewski, IV B
  5. Aleksandra Mikoranda, IV B
  6. Iwona Łyjak, IV B
  7. Katarzyna Stępień, IV B
  8. Izabela Smuklerz, IV B
  9. Mateusz Sztajnert, IV B
  10. Łukasz Pawlak, III C

Uczniów do konkursu przygotowywały nauczycielki WOS: Zofia Wrześniewska i Ewa Saganowska.

Zofia Wrześniewska

Święto Niepodległości

10 listopada obchodziliśmy w szkole 99. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Tradycyjnie była to okazja do wspólnego śpiewania w czasie konkursu pieśni patriotycznych.

W konkursie wzięło udział 10 klas, które zaprezentowały utwory pochodzące z całego XX wieku – Polakom przyszło bowiem nie raz walczyć o wolność.

Śpiewającym udało się stworzyć podniosłą i uroczystą atmosferę. Jury pod przewodnictwem p. dyrektor Małgorzaty Czyżyk nagrodziło najlepsze występy:

Uroczystość przygotowali nauczyciele historii i SU.

Zofia Wrześniewska

Wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego

31 października 2017 r. odbyły się w naszej szkole wybory do Rady SU. Członkowie dotychczasowej Rady są w klasie maturalnej, kończą więc już współpracę z SU.

Przedstawiciele SU przygotowali karty do głosowania i przeprowadzili wybory.

W sumie oddano 417 głosów, 27 uznano za nieważne.

Wyniki:

  1. Katarzyna Koziróg, II E – 200 głosów
  2. Jakub Modrzyński, II A – 121 głosów
  3. Filip Złotocha, II A – 69 głosów

Nową przewodniczącą Rady SU została Katarzyna Koziróg, pozostali kandydaci weszli do Rady, jako jej zastępcy.

Dzień wcześniej, 30 października, odbyło się spotkanie z kandydatami. Wszyscy chętni do zadania pytań lub porozmawiania z nimi, mieli taką okazję w czasie długiej przerwy.

Nowa Rada przejmie oficjalnie swoje obowiązki od II semestru.

Zofia Wrześniewska

Konkurs dla klas I – Zioła i przyprawy w racjonalnym żywieniu

Dnia 25 października odbył się w szkole konkurs dla klas I „Zioła i przyprawy w racjonalnym żywieniu”. W części teoretycznej wzięło udział 30 uczniów z 6 klas pierwszych. Młodzież miała do rozwiązania test składający się z 30 zadań czterokrotnego wyboru z jedną najlepszą odpowiedzią. Po tym etapie wyłoniono 6 finalistów z najwyższą ilością punktów, którzy zakwalifikowali się do części praktycznej konkursu. W II etapie finaliści mieli do rozpoznania 10 ziół i przypraw popularnych w kuchni polskiej (kminek mielony, bazylia, gorczyca, kolendra, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, kurkuma).

Laureatami konkursu zostało aż 5 uczniów:

Miejsce 1:

Jakub Bednarek kl. 1 ta
Liza Krawczyk kl. 1 tf

Miejsce 2:

Kamil Pawlak kl. 1 td
rzysztof Pawlak kl. 1 td

Miejsce 3:

Michalina Ratajek kl. 1 te

6 finalista:

Sandra Krasowska kl. 1 ta

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do startu w kolejnych szkolnych konkursach.

Opiekunowie: K. Bulińska, M. Jagiełło.

Zdjęcia z akademii szkolnej

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z akademii szkolnej.







Obrona projektów edukacyjnych

W dniu 20 października kl. 3 tb na zajęciach z pracowni technologicznej miała obronę projektów edukacyjnych, które były podsumowaniem działu „Potrawy półmięsne i ich wykorzystanie w gastronomii”.

Zadaniem uczniów było zaplanowanie potrawy półmięsnej z wykorzystaniem surowców wybranych losowo. Grupy dwuosobowe opracowywały recepturę, na podstawie której nauczyciele sporządzili zapotrzebowanie na zajęcia. W trakcie obrony projektu każda grupa miała za zadanie sporządzić potrawę i podać ją wieloporcjowo na przygotowany przez siebie stół bankietowy. Potrawy oceniane były według specjalnie opracowanego standardu zgodnego z wymaganiami podczas egzaminu praktycznego, który już w czerwcu.

Różnorodność, smakowitość i sposób podania potraw usatysfakcjonowały oceniających oraz gości obserwujących lekcję otwartą.

W trakcie zajęć uczniowie musieli również zaliczyć część teoretyczną, która polegała na samodzielnym opracowaniu karty pracy podsumowującej i utrwalającej wiadomości z potraw półmięsnych.

Maria Jagiełło, Emilia Kaźmierczak

IV Ogólnopolski Konkurs Kulinrny „Literacka Kuchnia”

Po raz pierwszy nasi uczniowie wzięli udział w konkursie, którego tematem są potrawy zaczerpnięte z literatury. Organizatorem jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

W dniu 24.X.2017 uczniowie klasy III A - Daniel Bauer i Norbert Szefer zmierzyli się z wyzwaniem konkursowym. Konkurs ten jest wyjątkowy pod względem swej formy i organizacji, bo cele konkursu to:

W finale konkursu spotkało się 14 drużyn. Każda z nich wykonała 2 potrawy kulinarne w ilości 3 porcji: wielkość porcji zakąska maks. 150 g, deser zimny lub gorący maks. 100 g (deser i zakąska waga całości z sosem i dekoracją) i dokonała krótkiej prezentacji przed jury degustacyjnym i jury literackim.

O randze konkursu niech świadczy fakt, że jurorzy to fachowcy w swojej dziedzinie, gdyż deser ocenili cukiernicy z wiodących cukierni w Polsce, zakąskę znamienici szefowie kuchni, a odniesienie do literatury - historycy sztuki.

Dania naszego zespołu zostały docenione w obydwu kategoriach, gdyż zdobyliśmy:

Jest to niesamowite docenienie, gdyż byliśmy jednym z dwóch zespołów (obok gospodarzy konkursu), których obydwa dania zostały wyróżnione.

Inspiracje z literatury są zasługą p. prof. Jamiałkowskiej-Pabian, której pomoc jest nieoceniona.

Dania konkursowe:

Cała fotorelacja z konkursu na stronie organizatora.

Opieka i opracowanie mgr inż. Ilona Pietrowska

Wycieczka zawodowa do palarni kawy Asteria

Dnia 24.10.2017 odbyła się wycieczka zawodowa do palarni kawy. W wycieczce wzięło udział 15 uczniów z naszej szkoły.

Właścicielka palarni pani Agnieszka Nowakowska pokazała nam proces palenia kawy i opowiedziała o jego tajnikach.

Wycieczkę zorganizowały M. Marciniak-Burska i E. Szewczyk.

Edyta Szewczyk




Puchar Polski Juniorów w Carvingu

Dnia 28 września 2017 r. w czasie Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro w Poznaniu odbył się konkurs o Puchar Polski Juniorów w Carvingu. Spośród 8 osób, które brały udział w konkursie- 4 były z naszego Szkolnego Koła Carvingowego: Martyna Kopera, Ewelina Malicka, Adrian Gortat i Grzegorz Stawiarski- uczniowie klasy III a. Sam udział w konkursie uważamy za nasz wielki sukces, zwłaszcza, że Martyna Kopera zajęła 4 miejsce i była bardzo blisko podium. Uczniami opiekowały się: Jolanta Krześlak i Emilia Kaźmierczak.

W I konkurencji uczestnicy mieli wyeksponować prace, które zrobili w domu- temat: Targi Polagra Gastro (obowiązkowe wykorzystanie logo Polagra Gastro). Tematem II konkurencji był: „Mój idol” (obowiązkowe wykorzystanie surowca: arbuza lub dynię), było to widowiskowe show carvingowe. Każdy z uczestników miał za zadanie przygotować pracę w trakcie trwania konkursu. Na jej przygotowanie miał czas 2 godziny i 30 minut.

Wyjazd do Poznania na konkurs był również dla uczniów klas II a i III a wycieczką zawodową, podczas której mogli zapoznać się z prezentacją ofert producentów sprzętu i wyposażenia gastronomicznego i z pokazami kulinarnymi.

Emilia Kaźmierczak

I miejsce w konkursie „Juniorzy rzeźbią z mistrzami”

Dnia 30 września 2017 r. odbyły się X Mistrzostwa Polski w Carvingu Warzyw i Owoców w Zielonych Arkadach w Bydgoszczy. Nasi uczniowie z klasy III A: Martyna Kopera, Ewelina Malicka, Adrian Gortat i Grzegorz Stawiarski pod opieką nauczycielek: Jolanty Krześlak i Emilii Kaźmierczak wzięli udział w carvingowym pokazie i konkursie zarazem. Uczestnicy konkursu rzeźbili w warzywach i owocach pod okiem mistrzów m.in. Dariusza Ślusarczyka, Grzegorza Gniecha, Mirosława Bobrowskiego i Krzysztofa Wierzby. Martyna Kopera zdobyła I miejsce, Grzegorz Stawiarski III miejsce, Adrian Gortat VI miejsce a Ewelina Malicka VIII miejsce. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów.

Emilia Kaźmierczak

16 października - Dzień Żywności - dzień walki z głodem

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z obchodów Światowego Dnia Walki z Głodem w naszej szkole.

Promocja szkoły

W Ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 2017 nasza szkoła została zaproszona do Gimnazjum nr 5 przy ulicy Sienkiewicza 117 na promocję Gastronomika w ramach Programu „Co dalej po gimnazjum”. Uczniowie klasy III A Technikum - Marika Michalczyk, Karol Plebański oraz Piotr Migas z klasy III C Zasadniczej Szkoły Zawodowej w formie prezentacji przedstawili informację o naszej szkole i zachęcili zainteresowanych do wstąpienia w szeregi pierwszoklasistów.

Piotr Płaczek

Wycieczka zawodowa

Dnia 10.09.2017 roku odbyła się wycieczka zawodowa do szkoły mistrzostwa kulinarnego Ashanti. W wycieczce wzięli udział uczniowie klasy II C. Uczniowie mieli okazję obejrzeć nowoczesny sprzęt gastronomiczny, w który wyposażona jest szkoła oraz zapoznali się z ofertą szkoleń i staży.

Wycieczka została zorganizowana przez M. Marciniak-Burską i E. Szewczyk.

Edyta Szewczyk

Konkurs na najładniejszy stół okolicznościowy

Konkurs odbędzie się podczas trwania XLIV Wystawy Stołów Okolicznościowych w dniach 5 - 6 grudnia 2017 roku.

Głównym celem konkursu jest podsumowanie projektu edukacyjnego „Aranżacja stołu okolicznościowego” realizowanego w klasach II i III TG, oraz:

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.

Iwona Wolska

Ślubowanie klas pierwszych

2 października odbyło się uroczyste ślubowanie uczniów klas pierwszych. Po miesiącu nauki i poznawania szkoły, przyszedł czas, kiedy pierwszoklasiści oficjalnie stali się członkami społeczności gastronomika.

Pani dyrektor Małgorzata Czyżyk przypomniała im o najważniejszych wartościach, jakimi powinni kierować się, jako uczniowie naszej szkoły. Tradycyjnie już przedstawiciele każdej z klas technicznych i branżowej szkoły, złożyli uroczyste ślubowanie na sztandar.

W czasie uroczystości odbyło się także przekazanie sztandaru. Z rąk pocztu uczniów ostatnich klas, przejęli go uczniowie klasy II technikum, którzy będą pełnili tę funkcję przez najbliższe 2 lata.

Po tej ważnej i podniosłej części, przyszła pora na część mniej oficjalną, w której klasy zaprezentowały swoje hasła, okrzyki, nawiązujące do profilu szkoły. W imieniu wychowawców przyrzeczenie o jak najtroskliwszej opiece złożyli: p. prof. Tomasz Gapiński i p. prof. Grzegorz Papiewski.

Cała imprezę przygotował SU.

Zofia Wrześniewska

Młoda krew ratuje życie

W dniu 08.09.2017 r. w Urzędzie Marszałkowskim odbyło się podsumowanie XIV edycji Ogólnopolskiego Turnieju „Młoda krew ratuje życie”. Szkoła nasza zajęła I miejsce w województwie, w kategorii największa ilość oddanej krwi.

Opiekun Szkolnego Koła PCK - Grzegorz Papiewski

więcej>>

Nasze sukcesy

VI edycja Konkursu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

"Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie (ang. Quality Policy) jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji.

System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i realizację założeń II filaru Wspólnej Polityki Rolnej."

Ministerstwo Rolnictwa

Właśnie skomponowanie dania z użyciem tych wysokiej jakości produktów było zadaniem konkursowym.

W dniu 09.09.2017 r. trzy zespoły uczniów z naszej szkoły zmierzyły się ze swoimi rówieśnikami z całej Polski, którzy tak jak i oni zakwalifikowali się do finału konkursu.

Skład naszych zespołów i ich opiekunowie:

  1. Małgorzata Rutkiewicz i Daria Kaczmarek z IIC - p. Elżbieta Kurowska
  2. Angelika Mowczan z 3c i Natalia Markiewicz z III F - p. Małgorzata Węglewska
  3. Daniel Bauer i Norbert Szefer z III A - p. Ilona Pietrowska

Każda z drużyn miała 180 minut na przygotowanie 4 porcji swojej potrawy.

Przy prezentacji dań uczniowie uczniowie musieli opowiedzieć na szereg pytań dotyczących certyfikowania żywności w Polsce i dlaczego wybrali konkretne surowce do swoich potraw.

Dania naszych uczniów przypadły do gustu jury, gdyż zespół Daniela i Norberta zdobył II miejsce a zespół Angeliki i Natalii III. Fantastyczna nagroda za ich ciężką pracę i serce, które włożyli w stworzenie swoich potraw.

Serdecznie gratulujemy!!!

Ilona Pietrowska

Dzieci – dzieciom z Lotynia

W pierwszym tygodniu września, Samorząd Uczniowski prowadził akcję zbiórki artykułów szkolnych dla dzieci z Lotynia, poszkodowanych w sierpniowych nawałnicach.

Dzięki dużemu zaangażowaniu udało się zgromadzić wiele potrzebnych rzeczy: od zeszytów, kredek, długopisów, poprzez artykuły plastyczne, piórniki i całe tornistry i plecaki z wyposażeniem.

W piątek, 8 września, wszystkie zgromadzone rzeczy zawiezione zostały do SP 137, która koordynowała całą akcję w Łodzi. Szczególne podziękowania należą się p. dyrektor Ewie Morzyszek - Banaszczyk, która wyszła z pomysłem niesienia pomocy dla poszkodowanych na Pomorzu. W zbiórkę włączonych było wiele szkół z Łodzi i Pabianic oraz wiceprezydent miasta p. Tomasz Trela.

Z ramienia SU koordynatorem akcji w gastronomiku była p. Zofia Wrześniewska.

Transatlantyk

W dniach 14 - 21.07.2017 odbył się festiwal Transatlantyk. Było to wielkie wydarzenie, połączenie sztuki kulinarnej z filmem. Młodzież z naszej szkoły w ramach wolontariatu wzięła udział w tym festiwalu. Ideą tego przedsięwzięcia była podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni - przygotowanie kolacji inspirowanej filmem. Nasi uczniowie stanęli obok takich sław jak: Wojciech Modest Amaro, Katarzyna Daniłowicz, Robert Skupisz, Tomasz Purol czy Mariusz Pieterwas. Przyszli kucharze mieli okazję gotować wraz z szefami kuchni renomowanych restauracji łódzkich. W ostatnim dniu festiwalu nasi uczniowie brali udział w serwisie u boku Zbyszka Kopyckiego i Roberta Głydy, którzy przygotowywali kolację pt. "Natura". W menu znalazł się: tatar z pstrąga, pieczony boczek z buraczkami, bobem i kurkami, jako deser: ser kozi w czekoladzie barwiony czarną porzeczką oraz rabarbar z miętą. Uczniowie zdobyli cenne doświadczenia, a także nawiązali bezcenne kontakty z przyszłymi pracodawcami.

Edyta Szewczyk i Małgorzata Marciniak-Burska